Свободно време

7 филма за духовното израстване, които всеки трябва да гледа

Изследвайте връзката между видимото и невидимото 

19.02.2024г. / 14 11ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

В последно време сякаш темата за духовното израстване бележи своя апогей. Все повече хора се доверяват на най-различни трейнъри и коучове, с надеждата, че те ще им помогнат за опознаването на себе си. Ако и вие сте решили да поемете по този път на познанието, в следващите редове ви предлагаме една селекция от няколко филма, които задължително да гледате. Ето ги и тях:

„Буден: Животът на Йогананда“ (Awake: The Life of Yogananda)

Открийте как концепцията за духовен живот и практиката на йога стават популярни в Америка през 20-те години на миналия век с пристигането на Парамаханса Йогананда и научете колко влиятелни са неговите учения и днес. Йогананда е бил първият, който пренася източните учения на Запад и дава вдъхновяващ пример за това как всички хора могат да живеят с автентичност и цел. По време на филма ще изследвате ученията на автора на духовната класика „Автобиография на един йогин“, придружени от интервюта с учители по йога, студенти и учени. Ще научите малко повече за духовните практики от лидери на духовната мисъл (включително Дийпак Чопра, Рави Шанкар и Кришна Да, физика и професор от Харвард д-р Анита Гоел и др.). В рамките на тези интервюта вие ще придобиете представа за дълбокото въздействие, което неговите учения са имали и продължават да имат днес за всеки духовен търсач.

Свързани статии

„Самсара“ (Samsara)

Филмът изследва чудесата на нашия свят, вглеждайки се в необозримите граници на човешката духовност и човешкия опит. Нито традиционен документален филм, нито пътепис, „Самсара“ е филм, който е направен под формата на невербална, водена медитация. Чрез силни образи той осветява връзките между човечеството и останалата част от природата, показвайки как нашият жизнен цикъл отразява ритъма на планетата.

„Какво, по дяволите, знаем!?“ (What The Bleep Do We Know)

„Какво, по дяволите, знаем!?“ е филм, който се опитва да обясни квантовата физика с термини, които всеки може да разбере. И до известна степен успява. Физици, философи, астрономи, биолози и невролози описват своя странен нов свят, в който за материята не може да се каже със сигурност, че съществува, въпреки че може да се намери на две места едновременно. Установяваме, че не е необходимо времето да тече в една посока и нашето възприятие за реалността може да е умствена измислица.

Свързани статии

„Тони Робинс: Аз не съм твоят гуру“ (Tony Robbins: I Am Not Your Guru)

Това е документален филм от 2016 г., режисиран от Джо Берлингер. Той отива зад кулисите на годишния семинар на Тони Робинс „Среща със съдбата“ в Бока Ратън, Флорида. Филмът улавя усилията за провеждане на семинара, както и ефектите му върху участниците.

Свързани статии

„Тайната“ (The Secret) 

„Тайната“ е австралийско-американски документален филм за духовността от 2006 г., състоящ се от поредица от интервюта, предназначени да демонстрират „закона за привличането“. Той се обяснява с вярата, че всичко, което човек иска или има нужда, може да бъде удовлетворено чрез вяра в резултата, многократно мислене за него, и поддържане на положителни емоционални състояния за „привличане“ на желания резултат. Филмът и последвалата публикация на едноименната книга привлякоха интерес от медийни фигури като Опра Уинфри, Елън Дедженеръс и Лари Кинг.

Свързани статии

„Петте души, които срещате в рая“ (The Five People You Meet in Heaven)

На 83-ия си рожден ден Еди, военен ветеран и работник по поддръжката в увеселителния парк Ruby Pier, умира, докато се опитва да спаси живота на малко момиче, което става жертва на инцидент. Когато се събужда в отвъдния свят, той среща петима души, свързани с неговия живот, които му помагат да разбере смисъла на съществуването си. 

Свързани статии

„Аз съм“ (I am)

В опит да разбере какво не е наред с този свят и какво може да се направи по въпроса, успешният режисьор и комик Том Шадяк тръгва на пътешествие за отговори, като търси духовни и интелектуални лидери по целия свят. Той споделя вълнуващи дискусии с философи, религиозни водачи, учени и други, намирайки отговори за природата на човечеството, ескалиращата привързаност към материализма и важната роля на човешките връзки. Хората, които той интервюира, включват историка и драматург Хауърд Зин, професора по лингвистика Ноам Чомски, еволюционния биолог Елизабет Сатурис, генетика Дейвид Сузуки и южноафриканския англикански епископ и теолог Дезмънд Туту.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време