Свободно време

Физически признаци, че сте нещастни

Тялото издава кога не сте щастливи

27.02.2024г. / 12 00ч.
Илияна Николова
Физически признаци, че сте нещастни

Щастието е нещо, за което всеки човек мечтае. Труднопостижимо е и толкова много фактори могат да го помрачат, че човек всеки ден се чуди защо и как му се случват разни неща. Когато усещането за нещастие започне да взима надмощие е възможно някои физически проявления на това да започнат да подсказват, че сте се запътили към депресията. Усещането за нещастие не е свързано само с моментно лошо настроение. То може да е провокирано от промени в хормоналните нива, особено в дългосрочен план. 

Кои са физическите признаци, че сте нещастни и рискът от изпадане в депресия се е повишил?

Тъпчете се с вредни храни 

Един от най-явните признаци, че се чувствате нещастни е преяждането със забранени и калорични храни. Най-често това са сладкишите и сладоледите, пържените храни, тестеното, чипсовете и всички залъгалки, които по правило са изключени от всяка здравословна диета. Тези храни стимулират освобождаването на ендорфини и това несъзнателно ви тласка към тях, защото тялото има нужда да се почувства добре. 

Пиете алкохол 

Алкохолът е друго проявление на физическото и емоционално нещастие. Когато се чувствате в безизходица, има риск да се обърнете към алкохола, за да избягате от реалността. Алкохолът е много лош избор в такива моменти, защото може да ви завърти в омагьосан кръг, от който да успеете да излезете много трудно, защото крие риск от зависимост. 

Влошен сън 

Намалените нива на серотонин и ендорфини са свързани с влошено качество на съня. Ако се чувствате нещастни, това може да ви накара да заспивате все по-трудно, да имате неспокоен сън, да се будите често през нощта, а на сутринта да ставате от леглото уморени и без енергия. 

Свързани статии

Недостиг на въздух, болка в гърдите 

Промените в хормоналния баланс, отговарящ за настроението, могат да ви накарат да усещате тежест в гърдите, понякога дори гръдна болка, която да ви изплаши. Може също да се уловите как въздишате тежко и дълбоко без видима причина. 

Умора, липса на енергия 

Ако се чувствате нещастни това може да ви накара да нямате желание да правите каквото и да е, дори любимите ви занимания и хобита. Ще се чувствате неенергични, уморени, изтощени без да сте имали физическо претоварване. 

Трудности в концентрацията и паметта 

Един косвен признак на усещане за нещастие, граничещо с депресия, е проблемът за паметта. Разсеяни сте, не можете да се концентрирате, мислите постоянно за хаотични неща, които ви тормозят и това ви пречи да се съсредоточите в работата си или в различни ангажименти. 

Коментирай