Здраве и красота

Как да се преборите с депресията и да повишите серотонина

Съвети за справяне с трудното емоционално състояние

05.12.2023г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Как да се преборите с депресията и да повишите серотонина

Депресията е състояние, с което постоянно се борят много хора по целия свят. То се определя не само от лошото настроение и липсата на щастие всеки ден. Понякога депресията няма обяснение, може да ви връхлети дори в моменти, в които иначе бихте се нарекли щастливи и – моменти, в които за околните няма основание за тъга. 

Депресията има много измерения. Тя невинаги е обяснима. Тя е състояние на духа, което се влияе от много фактори и поводите за щастие съвсем не са достатъчни, за да я преборите. Ако депресията не бъде овладяна навреме, тя може да има много тежки последици в социален, професионален и най-вече личностен план. 

Освен с антидепресанти и други медикаменти, депресията може да се овладее и с най-простите природни методи.  

Кои са натуралните и природни начини да се справите с депресията или поне да допринесете за нейното овладяване? Как да повишите серотонина (хормона на щастието) натурално?

Наблегнете на храни, съдържащи витамин В6

Храните, богати на витамин В6 могат да ви помогнат да се справите с депресията. Сред тях са риба, ряпа, спанак, чесън, зелени листни зеленчуци, целина, говеждо, кръстоцветни. Наблегнете на тях, ако страдате от депресия или просто лошо настроение. Със сигурност ще помогнат да се почувствате по-добре. 

Свързани статии

Излагайте се на слънце 

Независимо дали е лято или зима, слънчевата светлина е много важна за синтеза на витамин D. Той е много важен за преборването на депресията. Ако имате ниски нива на витамин D, вероятността да отключите депресия и да не можете да се справите с нея, е голяма. Затова при всеки удобен момент, в който има повече слънце, се възползвайте. 

Не яжте захари 

Добавените и преработените захари са вредни за здравето, талията, метаболизма, всички процеси в организма, включително онези, които отговарят за настроението. Ако имате лошо настроение или страдате от каквато и да е форма на депресия, откажете захарите. Те ви носят само още повече възпаления, дори в нервната система, което влошава депресивните състояния. 

Свързани статии

Упражнения, тренировки, повече движение

Всяко физическо натоварване е от полза в борбата с депресията. Движението и тренировките, изобщо мускулното натоварване, провокира освобождаване на ендорфини и серотонин, които подобряват настроението и спомагат в борбата с депресивните състояния. 

Пробиотични храни 

Пробиотичните храни най-често са ферментирали. Те съдържат естествени пробиотични бактерии заради процесите на ферментация, които са изключително полезни за чревната флора, храносмилането, имунната система, сърдечносъдовата и нервната функция и потискането на възпаленията. Редовното хранене с ферментирали храни може да подобри значително състоянието на нервната система и да допринесе в борбата с депресията. 

Коментирай