Здраве и красота

11 знака, подсказващи за депресия

Изпитване на трудност при концентрация

19.04.2023г. / 07 43ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Депресията е лечимо състояние на психичното здраве, което може да бъде разпознато чрез редица симптоми. Разбира се, ако налице при нас са един или няколко симптома, не е задължително да страдаме от депресия, тъй като някои медикаменти или моментни ситуации, биха могли да ни накарат да се чувстваме по определен начин. Ето защо е важна консултацията със специалист.

Забързаното ежедневие и желанието да сме все по-добри във всичко, което правим, повишава понякога незабелязано за нас нивата ни на стрес. В дългосрочен план и особено ако са налице други фактори, може да се окажем в капана на депресията.

Вижте някои от симптомите, характерни за нея.

1. Промените в настроението са един от най-често срещаните симптоми на депресия. Човек, който има депресия, може да се чувства тъжен или отпаднал за продължителни периоди от време.

2. Чувство на безнадеждност или безпомощност. За съжаление, депресията може да накара хората да се чувстват безнадеждни, да си помислят, че никой не може да им помогне да се подобрят и че винаги ще се чувстват зле.

Какво да правите, когато изпитвате тревожност?

3. Чувство за безполезност, усещане сякаш живота ни няма смисъл. Човек с депресия може да се чувства така, сякаш е безполезен или животът му няма смисъл.

4. Чувство за прекомерна вина. Обикновено е нормална реакция, след като човек каже или направи нещо, за което съжалява, но хората с депресия може да имат продължаващи чувства на вина без причина.

7 начина да балансирате чакрите в тялото си

5. Липса на интерес или удоволствие от дейностите, които преди сме харесвали. Това може да са спортни активности, хобита, да имаме дори намалено сексуално желание.

6. Гняв и раздразнителност. Хората с депресивни настроения често са ядосани, гневни на всичко и всички. Дори малките неща са в състояние да провокират отрицателна промяна в настроенията.

11 лъжи, в които ни вкарват негативните мисли

7. Чувство на умора и липса на енергия. Умората от депресията може да накара човек да се чувства така, сякаш винаги е уморен, дори и да спи достатъчно. Нарушенията на съня обаче също са симптом на депресия. Според изследване на Trusted Source, безсънието е независим рисков фактор за развитие на депресия.

8. Изпитване на трудност при концентрация, запомняне и вземане на решения. Депресията може да повлияе на когнитивните способности на човек, водейки до проблеми с фокусирането върху лични или професионални въпроси.

Свързани статии

9. Липса на апетит или емоционално хранене, преяждане, което включва предимно вредни храни и напитки с цел човек да се почувства „по-добре“ от консумацията на любимите си храни. За някои хора храната може да бъде утешителен механизъм за негативни емоции и начин за справяне със скуката или самотата.

Плашещи симптоми, които не са признак на опасно заболяване

10. Болки и други физически симптоми. Още един признак на депресия е изпитването на постоянни физически симптоми, които не реагират на лечение. Те могат да бъдат главоболие, храносмилателни разстройства, необясними болки.

11. Негативни мисли през повечето време, както и такива, свързани със смърт или самоубийство.

По материали от medicalnewstoday.com

Коментирай