Здраве и красота

Скрити признаци на депресия, които не забелязвате

Какво издава това емоционално състояние

21.08.2023г. / 08 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Депресията е коварно страдание, което често се бърка с временно лошо настроение. Хората погрешно казват „в депресия съм“, когато просто не се чувстват добре или нямат настроение. 

Всъщност депресията е сериозно състояние, което може да прерасне в психо-емоционално заболяване. Ако не бъде овладяна, тя може да прерасне в тежка форма, която да доведе до трайни промени във физическото и емоционалното състояние на тялото. 

5 прости промени в дома, които помагат при депресия

Много хора не обръщат внимание на признаците, които издават, че страдат от депресия. Това е и една от причините да не се търси навременна помощ за овладяване на това коварно състояние. Колкото по-рано се потисне и овладее, толкова по-малко поражения би нанесла върху личността и нормалния начин на живот. 

Кои са прикритите признаци на депресия?

Силна умора

Изтощението и липсата на каквито и да е енергия и желание са сред най-честите скрити признаци на депресия. Това страдание може да се прояви по много различни физически начини, един от които е умората. 

Безсъние, трудности в заспиването, често будене 

Проблемите със съня могат да са признак на депресия. Когато нервната система е потисната и не работи нормално, сънят страда. Възможно е да се появи безсъние или сънят да се промени. Ако доскоро е бил непробуден и дълготраен, при депресия често се появяват нощни събуждания, трудности в заспиването, лек и недълбок сън. 

11 знака, подсказващи за депресия

Трудности в концентрацията и паметта 

Депресията пречи на нормалното протичане на процесите в мозъка. Това може да доведе до затруднения с паметта и концентрацията. Може да изпитвате трудности в съсредоточаването, изпускате важна информация, не успявате да систематизирате нова информация. 

Напълняване или отслабване 

Промените в теглото могат да се дължат на депресия. При всеки човек се отразява различно. Всяко колебание в теглото независимо дали е в посока покачване или намаляване, може да е провокирано от депресия. Ако пълнеете или слабеете без причина и не свързвате това с промяна в начина на хранене, депресията може да е в основата на проблема. 

Цялостното ви здраве се влошава 

Когато е налице скрита депресия, която не се задълбочава, има голяма вероятност физическото ви здраве да започне да страда. Появяват се болки в ставите, зъбите, хормонални промени, болки в гърба, схващания във врата и плешките. 

Храни, които да избягвате, ако имате депресия

Любимите ви занимания са ви безразлични 

Депресията може да отнеме желанието ви да се занимавате с неща, които преди са ви носили наслада. Хобита, любими занимания – всичко това вече не ви кара да изпитвате удоволствие и дори нямате нужда да правите каквото и да било. Това е сериозен признак на депресия. 

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време