Без микрофон

Мартин Керефейски: Проверявайте медиите, от които се информирате

Младият репортер е едно от новите лица на телевизия Bulgaria ON AIR

28.02.2024г. / 13 46ч.
Мария Дуковска
Снимка: Bulgaria ON AIR.

Снимка: Bulgaria ON AIR.

Мартин Керефейски е едно от новите лица на Bulgaria ON AIR, от които всеки ден научаваме важните новини за страната и света. С неспирна енергия, много любопитство и амбиция, всеки ден Мартин предава на зрителите политическата сцена у нас и подрежда пъзела от информация за зрителите пред екран. Но това не е единствената му страст – повече за него, пътя му към журналистиката и неговите интереси, когато не е пред камерата, вижте в интервюто за рубриката "Без микрофон":

Представете се с няколко думи.

Аз съм Мартин Керефейски – журналист в телевизия Bulgaria ON AIR. Определям се като амбициозен млад човек. Ценя отговорните и грижовните хора, не харесвам тези, които твърде много са си повярвали и потискат останалите. Вярвам, че журналистиката може да променя. Затова и съм я избрал за себе си.

Кога и как разбрахте, че журналистиката ще е вашата професия? С какво ви привлече тя?

Последните години в гимназията дълго обмислях как си представям бъдещото си развитие. Имах интерес към биологията, затова медицината се появяваше естествено в плановете ми. От малък съм влюбен и в телевизията. От години следя новинарските емисии и публицистиката, затова реших, че моят път трябва да е свързан с журналистиката. Изключително интересен ми е всеки процес в медиите – от работата на терен и създаването на новината до студиото и режисьорската апаратна, където нашата работа стига и до зрителя. Щастлив съм, че в Bulgaria ON AIR имам възможността да се уча от професионалисти и свободата да реализирам идеите си.

Имате интерес към политическите теми. Какви са предизвикателствата в този ресор? Вие самият сте още студент – мислите ли, че младите хора се интересуват от политика достатъчно? И как може да се промени това?

Политиката за мен е като пъзел, който се подрежда с необходимия контекст на събитията и процесите. Интересно ми е всяко изказване, мнение или коментар и съм изключително радостен, че работата ми позволява да развивам тази своя страст. Като журналист имам задължение да представям обективно събитията на политическата сцена. Като гражданин съм избрал за своя мисия да запаля интерес към политиката у младите хора. Членувам в младежки организации, които се стремят да повишат младежкото участие в процесите, които касаят развитието на обществото, защото политиката трябва да се прави заедно с хората и в техен интерес. Все по-често срещам други активни млади хора, които се интересуват от политическата реалност, в която живеем. Наистина в момента има голяма динамика в политическия пъзел и се надявам с работата си да убеждаваме хората, че трябва да следят държавните институции и тяхната работа.

Живеем във време, в което има много фалшиви новини, а благодарение на изкуствения интелект, те най-вероятно ще се увеличават в бъдеще. Какъв съвет бихте дали на хората, когато търсят новини в медийното пространство, как да отсяват фалшивите новини? 

Винаги преподавателите ни по журналистика държат много внимателно да проверяваме източниците си на информация. Това е и моят съвет – проверявайте медиите, от които се информирате. Понякога заглавията, които звучат най-примамливо и интересно, водят до статии, които не са в интерес на истината и обективната журналистика. Смятам, че изкуственият интелект може много да допринесе за нашето развитие, ако го използваме правилно, разбира се.

Коя новина за последно ви накара да се усмихнете?

Винаги ме радват историите за успелите млади хора с бляскави постижения както в спорта, така и в науката. Те не само доказват таланта и уменията на младите българи, но служат и като пример за останалите. Вярвам, че именно тези новини се противопоставят на лошите примери в обществото, които създават негативен облик на новото поколение сред по-възрастните. Усмихват ме и новините, които показват обединението на българите в името на някаква кауза. Пример за това е кампанията за набиране на средства за ново сърце на малката Амая, където се видя за пореден път силата на медиите да обединяват обществото.

Свързани статии

С какво се разнообразявате в свободното време?

Обичам да прекарвам свободното си време със семейството и приятелите ми. Така се разтоварвам и мога да споделям и обсъждам нещата, които ми се случват и темите, които ме вълнуват. Обичам да пътувам, защото го приемам като бягство от рутината и шанс да откриеш нещо ново и интересно.

Вашето пожелание към читателите на Az-jenata.bg?

От сърце пожелавам на читателите ви да вярват в себе си, да са силни и да са достатъчно смели, за да сбъдват и най-невероятните си мечти.

Коментирай