Свободно време

Знаци, че винаги се опитвате да угодите на другите

Имате трудности при поставянето и поддържането на лични граници

14.03.2024г. / 15 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В природата на човека е да общува, да е част от обществени групи. Да създава връзки, да се заобикаля със сходни на него хора, да се вълнува от чуждото мнение. Хората сме различни. Има такива, които се вълнуват повече от себе си и не са толкова склонни да помагат. Има и такива, които все угаждат на другите, но това с времето не ги кара да се чувстват съвсем щастливи. Кои са знаците, че вие може би угаждате твърде много на другите? 

Чувствате се недооценени

Ако сте от хората, които правят много за другите или повече, отколкото те за вас, вероятно забелязвате този дисбаланс. В случай, че сте недоволни в работата или в отношенията си в любовта, с приятели, роднини, това може да произтича именно от факта, че не усещате другите да ценят усилията ви. 

Угодниците на другите са склонни да се чувстват негодуващи по две причини.

Първата причина е, че те не поставят ясни граници, което означава, че дават твърде много от енергията си. И втора причина е, че угаждащите обикновено не дават на себе си това, което имат нужда да получат от другите, като внимание, помощ, обич и т. н. 

Понякога се случва така, че другите не са наясно от какво даващият има нужда, защото не го споделя или се възползват от неговата добрина. 

Свързани статии

Избягвате конфронтация

Още един знак, че вие угаждате на другите. Ако възникне проблем, без значение къде, дали в работата или в лични, семейни взаимоотношения, вие предпочитате всичко да се размине тихо, да си замълчите, отколкото да говорите директно. Страхувате се какво ще си помислят другите хора за вас, че няма да са доволни. Така негативните емоции от премълчаването тлеят във вас под формата на натрупване на напрежение, гняв и негодувание.

Несъгласието с другите също е плашещо

Точно както избягвате конфронтацията, има вероятност да избегнете и разногласия. Възможно е да свържете несъгласията с големи, страшни емоции като гняв. Предпочитате да се оставите на течението, отколкото да изглеждате в опозиция на другите, защото не искате да започнете конфликт. Когато не изразявате открито несъгласието си пред другите, не само криете истинските си емоции, но и останалите се възползват от тази ваша слабост. 

Свързани статии

Имате трудности при поставянето и поддържането на лични граници

Липсата на лични граници или показване на колебание в тази посока при поставянето им, ви прави лесни за поддаване на поведението на другите. Лична граница е да кажеш за нещо „не“ например. Поставяме лични граници с всички хора в живота ни, за да имаме самосъхранение и да избегнем именно риска да сме угодни. 

Свързани статии

Поемате отговорност за чувствата на другите хора

Чуждите емоции са непредвидими, както и нашите собствени. Ако някой около вас е щастлив, вие сте щастливи. Но ако другите са наранени, тъжни, мрачни или изпитват някаква друга емоция, то вие се чувствате длъжни да направите нещо, за да промените това, а понякога дори обвинявате себе си като причина за тези емоции, без дори да сте виновни. Опитвайки се да се погрижите за емоциите на другите, често забравяте за себе си. 

Коментирай