Свободно време

11 знака, че някой е токсична личност

Вижте кои са, за да се предпазите

10.04.2024г. / 10 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Може би на всеки се е случвало да срещне човек и да има неприятно усещане след общуването с него. След срещите с такава личност да сме демотивирани, напрегнати, уморени. Токсичните хора са навсякъде край нас. Те може да са ни роднини, колеги, приятели, познати, дори любим човек. Понякога са просто преминаващи през живота ни. В други случаи се задържат за по-дълго време.

По какво можем да ги разпознаем, за да се предпазим от влиянието им?

1. Токсичните хора винаги търсят начини да бъдат център на внимание, тъй като те имат нужда от това.

2. Той е манипулативен. Ще лъже, ще си играе с чувството ви за вина, дори когато няма причина да се чувствате виновни.

Свързани статии

3. Токсичните хора винаги са жертвите. Няма значение каква е ситуацията или кой е виновен, те винаги ще намерят начин да извъртят така нещата, за да изглежда, че някой друг е виновен.

4. Токсичните хора често са прикрити. Те могат да ви споделят, че не понасят токсични персонажи, че усещат енергии на другите, че избягват негативни хора. Този тип токсични личности често казват за себе си, че са добри хора.

5. Те не ви слушат. Една токсична личност обикновено е лош слушател. Тя прекъсва другия, не го изслушва, участва в разговор, само за да си изкаже мнението.

Свързани статии

6. Създава скандали навсякъде. Токсичният човек иска да показва превъзходство и е готов навсякъде и по всяко време да създаде напрежение.

7. Винаги променят леко историите с ваше участие, които разказват на другите, за да ви изкарат дори на шега недостатъчно добри нещо малко луди и т. н.

8. Трудно им е да изоставят миналото. Токсичните хора често таят обида от миналото, било то реална или въображаема.

Свързани статии

9. Не очаквайте извинение или признаване на грешката от токсичен човек. Дори някъде дълбоко в себе си да осъзнава, че не е постъпил правилно, няма да си признае.

10. Пренебрегване на вашите лични граници. Токсичният човек може да навлезе по много начини в личното ви пространство. Един от тях е налагането на решения, пречене на взаимоотношенията ви с други хора.

11. Не уважават времето ви. Токсичните хора не се съобразяват с това, че вие сте точни спрямо тях, особено що се отнася до вашето време. Те често закъсняват, насрочват си срещи с вас, но после размислят и ги отменят, измисляйки глупави оправдания. 

Коментирай
Свободно време