Свободно време

Прекалено добри сте? 6 проблема, които доброто сърце ви докарва

Губите фокус от наистина важните връзки

18.04.2024г. / 14 30ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всеки родител (или почти всеки), когато го питат какво иска да стане детето му, отговаря: „добър човек“. Това е съвсем естественото желание на всеки нормален човек – да отгледа добро и съвестно човешко същество. Но при добротата, както и при други човешки качества има един важен показател – дали е в повече. Ще кажете как може добротата да е в повече, или си добър, или не си. Оказва се, че има огромно значение колко добри сме и в какво се изразява нашата доброта. Защото, когато тя е прекомерна и е насочена към всеки, може да се окаже, че вредим на самите себе си.

Как разбираме това? Има някои индикатори в живота, които ни показват дали прекомерната ни доброта ни вреди. Вижте дали съответстват и при вас.

Хората злоупотребяват с вас

Когато сте твърде добри с другите, някои започват да мислят, че това е признак на наивност. И постепенно започват да злоупотребяват с тази ваша черта. Ако усетите подобно поведение, отдръпнете се навреме, преди да са ви наранили сериозно. Поставете лични граници с хората около вас и не им позволявайте да ги нарушават. Това не означава да не се отзовавате, когато някой има нужда от помощ или съвет. Но ако позволите да ви използват за кошче за душевни отпадъци, от това ще страдате само вие.

Емоционално нестабилни сте

В стремежа ви да изслушвате всички и да сте на разположение, емоционалното ви състояние може сериозно да пострада. Попивайки от чуждите емоции, страхове и проблеми, това неминуемо се отразява и на вашето състояние. Ако усещате често, че сте нестабилни емоционално, дори и психически, замислете се дали не прекалявате с добродушието.

Свързани статии

Нерешителни сте

Когато сте твърде мили и добри, това се отразява на способността да взимате категорични решения. Ако в главата ви често се въртят мисли как да угодите на всички, тогава става много трудно, почти невъзможно да се вземе решение. Водете се първо от вашите нужди и желания, а после се опитайте да ги съчетаете с чуждите. Така ще решите проблема си с нерешителността.

Губите фокус от наистина важните връзки

Ако сте добри, мили, учтиви към всички и се стремите да имате прекрасни отношения с много хора, много е вероятно да изгубите фокуса от истински важните връзки в живота ви. Разпилявайки се в множество контакти с различни хора, не е изключено да не ви остане достатъчно време за най-близките ви и така отношенията ви да страдат.

Не вършите услуга на никого, най-малко на себе си

С добрите си думи и жестове може би мислите, че помагате на околните, но всъщност не е точно така. В стремежа да угодите на много хора и да няма конфликти става така, че недоволни пак има, а най-вече – не сте направили нищо за вас самите. Докато мислите за другите, как те да са добре, забравяте за най-важния човек в уравнението – вие.

Твърде много „Да“ води до лоши резултати

Ако сте човек, който рядко казва „Не“, тогава имате проблем. Мислите си, че така проявявате учтивост, отдаденост и добронамереност, но всъщност се затрупвате със задачи и ангажименти, които физически няма как да поемете. Психически също се натоварвате, защото знаете, че няма да успеете и това ви тормози. За ваше добро е да започнете да се учите да казвате „Не“, когато знаете, че няма да се справите и можете да се аргументирате за отказа си. Това не е страшно, не е срамно, а е жизненоважно за вашето здраве, било то физическо, психическо или емоционално.

Свързани статии

Коментирай