Майчинство

7 начина да сте по-добър родител

Поканете у дома доброто настроение

12.01.2024г. / 06 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Колкото и да сте слушали и чели за това какво е да сте майка, може би няма как напълно да вникнете в същината на това „събитие“, преди то да ви се случи. А когато това стане, ще откриете у себе си една страна, която дори самите вие не сте подозирали, че съществува. И някъде там ще се прокраднат въпроси от сорта на: „Справям ли се добре“, „Наистина ли съм добра майка?“. За да ви помогнем по пътя към самоосъзнаването, в следващите редове ще ви предложим няколко съвета, с които можете да обогатите майчинския си опит. А ето ги и тях:

Приемете, че някои деца са екстроверти, а други са интроверти 

Сякаш нагласата в съвременното ни общество е да се предпочитат децата, които са разговорливи, лесно се сприятеляват или пък излизат и лесно завързват разговори. Но това не е гаранция, че тези деца са най-щастливите или пък най-умните. Някои деца се държат по-добре, когато са сами. Те се съсредоточават, концентрират, конструират, сглобяват конструктор или пък четат. Те се наслаждават на собствената си компания. Но това не е повод за безпокойство. Имайте предвид, че такова интровертно дете не отбягва другите и не се тревожете, че то не се учи как да се социализира. То по-скоро ще се социализира, но вероятно ще има по-малко и отбрани приятели, с които взаимно да се наслаждават на прекараното време заедно. 

Свързани статии

„Освободете“ се 

Може би откакто сте майка, сте забелязали, че сте станали много по-сериозни и отговорни. Това е съвсем естествено, предвид многото ангажименти и задължения. Но това не означава, че трябва да станете скучна майка. Забавлението и доброто чувство за хумор са от съществено значение за щастливия семеен живот. Ако понякога можете да се смеете на себе си, тогава децата ви също ще могат да се шегуват със себе си. Запомнете, че майка, която обича хумора, ще може да зарежда себе си и другите с ентусиазъм. Ако редовно се смеете и шегувате, ще забележите как децата ви също започват да го правят. Имайте предвид, че смехът е от съществено значение в отношенията между майката и детето.

Направете емпатията част от ежедневието 

Моделирането на емпатично поведение ще научи децата ви да станат емпатични личности. Когато децата видят, че общувате любезно с непознати, чуват как уважително общувате с другия родител (или родители), те ще започнат да отговарят и да се държат по същия начин.

Свързани статии

Дайте приоритет на положителните преживявания 

Голяма част от ежедневието на родителите се състои в това да поддържат децата си нахранени, облечени и отпочинали. Но може би това не са дейностите, за които сте мечтали, когато сте искали да имате деца и да бъдете добра майка. Отделете време да правите нещата, които сте си представяли да правите с децата си, преди те да се родят – прости неща като да се смеете с тях, да ги люлеете на люлка, да танцувате, да четете, да играете футбол или просто да се разхождате заедно, докато се държите за ръце. Прекарването на време в култивиране на тези положителни преживявания може да ви напомни защо всичко това си заслужава, като по този начин акцентирате върху това, което е най-важното нещо за вас – вашето семейство. 

Движете се 

Упражненията могат да ви помогнат за облекчаване на стреса, тъй като чрез тях се освобождават ендорфини. Тези хормони подобряват чувството ви за благополучие. Животът на всеки родител е забързан и натоварен (и това не е лошо!). Отделянето на време за движение може да ви помогне да изградите самочувствие, чувство за връзка с тялото ви, както и да се съсредоточите върху това да се чувствате добре. Раздвижете тялото си поне веднъж на ден, като се разходите из квартала, паркирате колата по-далеч или просто се разходите с количката на чист въздух. Можете и да изберете домашните фитнес тренировки или пък кратка сесия йога или пилатес. 

Управлявайте собствените си емоции 

Управлението на собствените ви чувства ще ви позволи по-лесно да се справите с емоциите на вашето дете. Можете да помогнете на детето си да разбере от най-ранна възраст, че емоциите са част от човешкия опит – не са добри, не са лоши и винаги присъстват. Можете дори да включите децата си в собствените си практики за управляване на емоциите, като ги научите да дишат дълбоко с вас или пък да направят кратка пауза за 60 секунди и да забележат звуците наоколо. Можете да се отърсите от негативните емоции, като си направите танцово парти. Редувайте се и избирайте песни – едната вашите деца, а следващата вие. 

Свързани статии

Бъдете добър пример 

Помислете за примера, който давате на децата си. Ако им кажете да не лъжат, вие също не трябва да лъжете. Ако често говорите за важността на здравословното хранене, опитайте се да се придържате към балансирана диета. Децата са по-склонни да следват правилата, ако вие също ги следвате. 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Име ( преди 3 месеца )
Децата бързат да пораснат. Общувайте колкото може повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар