Свободно време

Кои са знаците, че някой ви използва?

Използвачите могат да бъдат и манипулативни

21.04.2024г. / 14 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В живота ни се налага да общуваме постоянно с хора, често различни по характер от нас. С някои намираме допирни точки и след много ситуации, в които сме си доказали един на друг, че можем да сме лоялни, създаваме и приятелство. Има обаче един друг тип хора, с които трябва да внимаваме, тъй като те често се крият зад лицето на любезен колега, дългогодишен познат, приятел, роднина или дори любим човек.

Това са използвачите. Те никога не смятат, че постъпват зле с другите, напротив, имат се за жертви.

Използвачите могат да бъдат и манипулативни. Какви са знаците, че може би някой ви използва?

1. Използвачите често ви молят за нещо, без да ви дават достатъчно в замяна. Можете ли да си спомните последния път, когато някой, който обикновено се възползва от вас, ви е помогнал по някакъв начин?

2. Личностите, които винаги търсят облаги от другите, не пропускат да изтъкват това, което правят, особено в конфликтни моменти.

Свързани статии

3. Предполагат, че ще им дадете това, от което се нуждаят, и не изразяват достатъчно признателност.

4. Човекът, който ви използва, обикновено ще ви потърси или ще се държи мило с вас, когато му е нужно вашето съдействие. През останалото време винаги е много зает и няма време за вас.

5. Незачитане на вашите граници, емоции, притеснения и нужди. Използвачът ще направи така, че вие да се чувствате неудобно, ако му откажете съдействие. Дори и да сте в правото си да кажете „не“, то той ще направи всичко възможно така да представи нещата, че вие да се чувствате зле, дори когато става въпрос да защитите комфорта и интересите си.

Свързани статии

6. Не полагат усилия да ви опознаят наистина. Използвачите нямат намерение да се сближават с вас дотолкова, че да им станете приятели, въпреки че могат да ви заблудят с добро отношение. Може да любопитстват за живота ви или пък съвсем да не ги интересувате. За тях е важно вие да сте им на разположение.

7. Могат да ви злепоставят или да ви направят мръсен номер за всичко. Използвачите действат подмолно. Ако в даден момент решат, че повече нямат нужда от вас, много бързо ще намерят начин да се отърват от вашето присъствие.

8. Опитват се да ви замажат очите с жестове, малки подаръци. Дори и най-големите използвачи знаят, че няма как да се възползват от услугите ви в даден момент, ако не направят нещо за вас. Така че, не се заблуждавайте, че когато получавате нещо малко от тях в материален план, то е защото ви ценят наистина.

Свързани статии

9. Рядко успяват да изпълнят обещанията си. Това не включва непредвидените ситуации, след които обаче при желание може да ви се реваншират. Използвачът често е и лъжец.

10. Дават приоритет на други хора и неща и не ви подкрепят, когато имате конфликт с някой друг. Разбира се, използвачът може да действа много подкрепящо, когато е във взаимодействие с вас. Но може да бъде много показателно за него какъв е, когато се случи ситуация, в която има конфликти, хубави събития и са намесени и други хора.

 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Име ( преди 1 седмица )
Поставят винаги на първо място своите желания, дори като ги вменяват за ваши или представят за по-важни от вашите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 седмица )
1 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 1 седмица )
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 1 седмица )
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 1 седмица )