Свободно време

6 практики от стоицизма за преминаване през трудни моменти

Не чакайте перфектни условия, за да бъдете щастливи

10.05.2024г. / 08 41ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Животът винаги ни предлага различни ситуации. Някои от тях са моментите на радост и успехи, другите са трудностите, страданието, липсата на самочувствие. Може би няма човек, който в сложна ситуация да не се е оставял да бъде „погълнат“ от емоции, разрушителни мисли, които още повече подкопават неговата устойчивост.

Чували ли сте за древната философия на стоицизма? В нея има практики, които ни помагат да укрепим своята мисловна и емоционална сила по време на трудности. Да управляваме решенията с логиката пред емоциите, да намираме щастие сред несъвършени условия и т. н. 
Вижте някои от тях.

1. Съсредоточете се върху това, което можете да контролирате

Стоиците подчертават важността на съсредоточаването усилията ни върху това, на което бихме могли да повлияем във всяка ситуация. Не влагайте енергия за външни събития или действия на други хора, които не можете да контролирате. Направете преглед на аспектите, над които имате власт по време на предизвикателства, и насочете вниманието си в тази посока.

2. Практикувайте негативна визуализация

Всички сме чували, че мислите са много важни и затова е важно да мислим позитивно. Но тук стоицизма може да ни изненада. Редовно визуализирайте най-лошите сценарии, свързани с вашите цели и страхове. Ясно си представете провал на изпит, в работата, загуба на любим човек, тежко заболяване или друго нещастие. Това ви „ваксинира“ срещу бъдещи нещастия. Разбирате, че можете да се справите и да се възстановите дори от най-лошите случаи, когато възникнат в живота ви.

Отрицателната визуализация също така повишава благодарността в настоящия момент, като ви помага да оцените хубавите неща, които имате и които може да липсват утре.

Свързани статии

3. Не хабете енергия за неща извън вашето влияние

Да се тормозим за неща, които са напълно извън контрола ни, е безсмислено и изтощително. Затова е важно да приемаме обстоятелствата такива, каквито са. След това да насочим усилията си към области, на които можем да повлияем. Например не се противопоставяйте на задръствания в динамичен ден, които не можете да контролирате. Вместо това се съсредоточете върху тръгването по-рано.

Свързани статии

4. Помнете, че борбата е част от живота

Страданието и неуспехите са неизбежна част от човешкия опит. Възприемането на стоическо мислене означава напълно очакване на възникването на трудности. Поддържайте перспектива, когато сте изправени пред предизвикателства. Ситуацията може да е трудна, но е преходна и по същество не намалява вашата стойност или способности. Бъдете внимателни с емоционалните реакции.

5. Съсредоточете се върху разсъжденията си, а не само върху емоциите си

Лесно е да бъдете пометени от силни емоции, когато се сблъскате с изпитания и премеждия. Стоическият подход е да направите пауза, да дишате и да ангажирате първо рационалния си ум. Не реагирайте просто рефлексивно. Отговорете обмислено, след като обмислите логично ситуацията. Позволете на разума да управлява вашето мислене. Това предотвратява прибързани, преувеличени реакции, за които по-късно може да съжалявате.

Свързани статии

6. Не чакайте перфектни условия, за да бъдете щастливи

Щастието идва отвътре, въз основа на това как възприемате и реагирате на света. Може би няма човек, който поне веднъж в живота си да не си е помислил, че ще трябва да чака точния момент, за да е щастлив. Не отлагайте да живеете живота си. Насърчавайте радостта точно сега чрез проактивни избори, грижа за себе си, благодарност, преследване на страсти. Ако чакате перфектен живот, за да бъдете щастливи, вие се лишавате от радост в несъвършеното настояще.

Свързани статии

Коментирай