Свободно време

Как да се възстановите след неуспех?

Неуспехът означава да потърсите подкрепа

31.01.2024г. / 06 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки има своите трудни моменти в живота. Понякога нашите мисли натежават и правят ситуацията ни да изглежда много по-неразрешима, отколкото е. Когато преживеем неуспех в работата, учението, любовната връзка, диетата и т. н., ние приемаме, че сме се провалили. Не, неуспехите са житейски уроци, не провали. 

Когато сме преминали през поредния неуспех, искаме да намерим път, по който да продължим, а позитивните мисли за това колко сме силни са последното нещо, което искаме да чуваме. И все пак, нямаме право да падаме. Затова сред първите стъпки, които ще направим е това да обърнем внимание на здравето си, без да допускаме да се чувстваме добре с помощта на храна и алкохол. Също така е важно да търсим хубавото в малките неща, можем да четем вдъхновяваща литература, да си намерим ментор. 

Какви други стъпки помагат за възстановяването след неуспех?

Помислете за опита.

Когато нещо не се получи, а ни се е искало, ни е трудно да мислим за уроците, които ще научим от този процес. Въпреки това, неуспехите са нашата възможност да видим грешките си, да се научим да овладяваме емоциите си в тези моменти, не и да ги игнорираме, просто да не им даваме възможност да ни завладеят. Човек трупа опит не само с успехи, но и когато не ги постига. 

Препятствието ви дава силата на перспективата.

Начинът, по който възприемате неуспеха, оформя реакцията ви към него. Ако го гледате като пречка, той се превръща в нещо, което спира вашия прогрес. Но ако го възприемате като част от процеса на достигане на крайната ви цел, тогава може да го възприемете като заобиколен път.

Например загубена работа може да се превърне във възможност да преследвате кариера, която е по-близка до вашите страсти. Една неуспешна връзка може да доведе до личен растеж и по-добро разбиране на това, от което се нуждаете от партньора ви. 

Свързани статии

Значението на самосъчувствието.

По време на трудности начинът, по който говорите със себе си, има значение. Човекът с когото сте постоянно в хубаво и лошо, сте вие. Самосъстраданието означава да проявите доброта към себе си, която бихте предложили на приятел в подобна на вашата ситуация. Суровата самокритика може да бъде по-вредна от неуспеха, водеща до повишен стрес и продължително възстановяване, ниско самочувствие. 

Неуспехът означава да потърсите подкрепа.

Изолацията ви може да увеличи въздействието на неуспеха. Важно е да запомните, че да молите другите за помощ е признак на сила, а не на слабост. Самото вербализиране на вашите чувства и мисли може да бъде невероятно терапевтично. Може да ви помогне да обработите емоциите си и да изясните мислите си, а също така и да получите полезни съвети, а кой знае – може и да се открие нова възможност пред вас за напредък. 

Свързани статии

Поставяте си реалистични цели. 

След като сте преживели неуспех, може да се изкушите незабавно да направите голямо завръщане. Важно е обаче да си поставите реалистични, постижими цели. С малки стъпки, дисциплина, позитивно мислене и търпение. Също така не забравяйте, че празнуването на малките победи е от решаващо значение, тъй като помага за вашата мотивация да продължите напред. Засилва вярата ви, че можете да преодолеете препятствията.

Ролята на рутината

Рутината може да бъде полезна, но може и да се превърне в една зона на комфорт, в която да заседнете и да не искате да промените, което може да ви поддържа в застой. Но рутината може и да бъде вашата котва, която ви държи стабилни, стига да знаете как да се възползвате от нея. Тя може да създава структура във вашия ден, което може да помогне за справяне с безпокойството и стреса, да зададе един ритъм, който е поносим за вас и ви помага да сте постоянни в усилията си към постигането на целите ви. 

По материали от powerofpositivity.com/

Коментирай