Ганиела Ангелова: Работя всеки ден за доверието на зрителите

„Мечтая за интервю с Антъни Хопкинс“, споделя популярната тв водеща от Bulgaria ON AIR

21.05.2024г. / 09 37ч.
Мария Дуковска
Снимка: Bulgaria ON AIR.

Снимка: Bulgaria ON AIR.

Красива, остра, с внушително излъчване и журналистически нюх към търсенето на истината независимо дали става въпрос за икономика, политика или култура – познавате я от ефира на Bulgaria ON AIR, това е Ганиела Ангелова.

Тя е един от най-непоколебимите гласове в националния ефир и всеки ден във вечерното публицистично предаване  „Денят ON AIR“ търси коментар на най-важните проблеми и новини от водещи политици, икономисти и експерти.

Водещата на Bulgaria ON AIR е сред малкото родни журналисти, които получават признанието на лидерите в управлението на България в лицата на президенти, премиери и други главни роли в държавата, като не се колебае да бъде гласът на народа, а те от своя страна да кажат истината без филтър и компромати. В студиото Ганиела Ангелова не се страхува да пита и не спира докато не получи отговор. А самата тя признава, че вдъхновението за това идва от хората, които я гледат и които я спират по улицата.

Ганиела има над десетгодишен опит в телевизионната журналистика. Преди да стане част от екипа на Bulgaria ON AIR, води публицистично предаване, новинарски емисии, сутрешен блок, централна емисия новини и икономическо предаване в различни телевизии. Автор е на документални филми, а в портфолиото си има и знакови интервюта със световноизвестни артисти. Освен водещ на „Денят ON AIR“, тя е и автор на седмичното предаванеОпорни хора“.

Работата не е единственото място, където водещата е перфекционист. Тя пренася тази своя черта и в личния си живот. Вдъхновяващо е да видим професионалист, майка и жена, която успява да балансира между всичко, да изглежда безупречно и в същото време да може насън да цитира имената на всички народни представители, колко струва на българите проектът АЕЦ „Белене“ и с колко ще се увеличат пенсиите.

Как успява да постигне този баланс, с кого мечтае да направи интервю и коя е последната новина, която я е накарала да се усмихне – вижте в интервюто на Az-jenata.bg с водещата на „Денят ON AIR“ Ганиела Ангелова.

Ганиела 4

Ганиела, вие сте едно от най-разпознаваемите лица в българския ефир. Публичността притеснявала ли ви е някога или я приемате като част от професията на телевизионен журналист?

Колкото и клиширано да звучи – журналистиката е призвание, съдба, път… И публичността е част от нашата работа. Аз „влизам“ всеки ден в домовете на хората. Това е огромна отговорност. Трудно се печели доверие и лесно се губи. Работя всеки ден за доверието на зрителите. Опитвам се да мисля в тази насока – какво ги вълнува, какви въпроси биха задали те, полезни ли сме на обществото, отговаряме ли на очакванията им. Предизвикателство е, но си струва.

Денят

Имали ли сте любопитни ситуации, породени от вашата популярност?

Да, имала съм много. И положителни, и не съвсем. Но както казах по-горе, това е част от професията. Всеки ден ме заговарят хората – в магазина, в аптеката, понякога в квартала. И е хубаво, че имам директна обратна връзка. Говорим си за политика. И ми е мъчно, защото хората са обезверени… Но имам една любопитна ситуация, точно от онзи ден. На път към спортната зала ме догонва един господин, който ми каза: „Чаках ви да минете, защото съм Ви подготвил една книга – „Спомени за Ботевата чета“. Вътре беше написано много въздействащо за мен послание – „Продължавайте да държите народа ни все така буден“. Просълзих се. Нямам самочувствието, че го правя, но един човек да мисли по този начин – заслужава си, всичко което правим – и аз, и екипът ми!

Всеки ден в телевизията се срещате с много уважавани личности от света на политиката, финансите, икономиката. Работата ви е динамична и изисква бързи реакции. На какво разчитате най-много в нея – на добрата подготовка или на журналистически рефлекси?

Безспорно – и на двете. Понякога се налага да чета специфична литература в малките часове на нощта, но подготовката е ключ към смислен разговор! Рефлексите са рутина. Всеки ефир е ценен урок. Стига да можеш да „виждаш“ поуките.

Има ли личност, с която мечтаете да направите интервю?

Може би, заради спецификата на Денят ON AIR, очакванията са да кажа някой световен лидер. Да, те всичките ще ми бъдат интересни, а вярвам, че и за публиката ще бъдат. Но отдавна ми е мечта да направя интервю с Антъни Хопкинс. Следя изявите му от години и ми харесва житейската му логика. Имам любима негова мисъл: „ Живеем в свят, в който погребението е по-важно от покойника, сватбата е по-важна от любовта, външността е по-важна от ума. Живеем в култура на опаковките, презирайки съдържанието“. Тъжно е, но е истина.

Всъщност, едни от най-важните уроци съм научила именно от срещата ми с хората на изкуството. Те са ми дали толкова много! И съм им безкрайно благодарна! Никога няма да забравя дългите ни разговори с Джоко Росич или Светлин Русев, Бог да ги прости! Тодор Колев, Никола Анастасов, Татяна Лолова, Стоянка Мутафова… Исполини! 

Много исках да направя филм за Джоко Росич и дори бях започнала, но за съжаление той си отиде. Това му беше мечта – някой да направи филм за него. Щеше да се казва „33-те смърти на Джоко“. Така и не се случи…

Болно ми е, че властта не цени колосите си… Оставя ги на ръба на оцеляването. И това е от много години насам. За какво бъдеще можем да говорим тогава? Какви са ценностите ни? Има ли ги изобщо? Имаме много дълъг път, който да извървим в тази посока…

Ганиела 1.

Вече живеем във времето на изкуствения интелект и той ще заема все повече области от живота ни. Вие с какво отношение сте към него – плаши ли ви или ви вдъхновява?

Нито ме плаши, нито ме вдъхновява. Това е бъдещето и ние трябва да се възползваме максимално от него, като не позволяваме да се премине границата. В журналистиката изкуственият интелект никога няма да може да измести човешкия фактор. Истинската и качествената журналистика се прави от хора и за хора. Но можем да използваме някои инструменти на ИИ, с които да съберем повече и по-задълбочена информация по-бързо.

Колегите в Bulgaria ON AIR например използват виртуални аватари на репортери, които съобщават най-важните новини в социалните мрежи всеки ден. Това е интересен и иновативен подход, но съдържанието, което тези аватари съобщават е изцяло плод на работата на журналистите и продуцентите в телевизията.

Живеем във време, в което има много фалшиви новини, а благодарение на изкуствения интелект, те най-вероятно ще се увеличават в бъдеще. Какъв съвет бихте дали на хората, когато търсят новини в медийното пространство? Как да отсяват фалшивите новини?

Да си проверяват източниците. Да се доверяват само на утвърдени и доказани сайтове. Да търсят първоизточника. Фалшивите новини си личат. По всичко.

Коя новина за последно ви накара да се усмихнете?

Затруднявате ме. Карате ме да се замисля, което не говори много добре за света, в който живеем. Уви…

Новините, които ме карат да се усмихна, а признавам си и да се просълзя и да трепне сърцето ми, са свързани с добротата, с човечността! Когато има „зов за помощ“, ние българите се активизираме. За часове се намират големи суми пари и се спасяват животи. Редно е и да се замислим къде е държавата в тези ситуации и как реагира тя. Но няма да се отнасям – по-важното е, че когато трябва, ние сме единни. Значи можем, явно само вдъхновители ни липсват.

С какво се разнообразявате в свободното време?

Свободното ми време е запазено за семейството. С моята професия свободното време не е много, но е безценно. И всеки миг ми е много скъп. Старая се да отделям всяка минута за сина ми, защото децата растат бързо, прекалено бързо.

Ганиела 2

Имате ли хоби, с което компенсирате стреса в ежедневието?

Спортът. Без него няма как да преборя този стрес. В залата си отиват всички негативни емоции. Не пропускам ден без спорт. Няма значение дали преди или след ефир – стремя се винаги да си открадвам по малко време, за да вляза във фитнесзалата. Много ми помага за концентрацията.

Хубавите книги са другото хоби, което ми помага да се откъсна от света и да намаля нивото на стреса след тежък ден. Не мога да заспя, ако не прочета поне няколко страници. А ако историята много ме грабне – осъмвам до сутринта.

Свързани статии

Няма как да не поговорим малко и за вашия прекрасен външен вид. Полагате ли специални грижи за себе си, имате ли любими разкрасяващи процедури?

Полагам грижи за външния си вид – като телевизионно лице това не е просто препоръчително, но е задължително. Но за мен ключът към красотата не се крие в нито една процедура, крем или грим. Човек е най-красив, когато е щастлив. Затова трябва постоянно да търсим и намираме собственото си щастие. То е навсякъде и е в малките неща – просто трябва да „прогледнем“ за тях и да ги оценим. Щастието озарява и човек грее. Какво по-хубаво и по-красиво от това?

Придържате ли се към определен хранителен режим и имате ли любими продукти, които задължително присъстват в ритуалите ви за красота?

Нямам определен режим, нито задължителни продукти, но се придържам към тези златни правила  – много вода, хидратиращи продукти за лице и тяло, спорт, хубав аромат и …. малко шоколад! Балансът е най-важното нещо за всяка една сфера – и в работата и в живота. И го търся ежедневно.

Вашето пожелание към читателите на Az-jenata.bg?

Да бъдат себе си, защото има една мисъл: „В свят, в който можеш да бъдеш всичко, което поискаш, бъди себе си!

Свързани статии

Коментирай