От прелистване на вестници до лице на малкия екран – кой е Благовест Илиев

Благовест е репортер и продуцент в Bulgaria ON AIR

07.06.2024г. / 14 20ч.
Мария Дуковска
Снимка: Bulgaria ON AIR.

Снимка: Bulgaria ON AIR.

Амбициозен, колоритен, целеустремен и пример за всички млади журналисти, които ще допринесат и развият телевизионната българска журналистика. Това е Благовест Илиев, който се присъедини към екипа на Bulgaria ON AIR през март 2023г. като репортер, а малко по-късно вече е и продуцент в „Новините ON AIR“. Журналистът се открои в екипа на политематичната телевизия с всестранните си интереси и начинания, едва на 27 Благовест е журналист, преподавател и PR експерт, жонглирайки с още няколко хобита.

Тази неделя Благовест Илиев ще предава изборната обстановка за зрителите на Bulgaria ON AIR от изнесеното вечерно студио „Изборите днес“ в 19:00 часа, заедно с не кои да е, а с едни от най-утвърдените и сериозни водещи у нас, а именно Милена Милотинова и Ганиела Ангелова.

Преди да се появи на малкия екран на 9 юни, Благовест застана пред редакцията на Az-jenata.bg, за да ни разкаже какво не знаят зрителите за него.

Вижте какво сподели той за „центрофугата“ на професионалната среда, баланса, мечтите и фолклорната му страст за рубриката „Без микрофон“

Кога и как разбрахте, че журналистиката ще е вашата професия? С какво ви привлече тя?

Може да ви прозвучи нереално, но цял живот съм знаел, че искам да се занимавам с това. Родителите ми често разказват как още на годинка нещото, което истински ме е забавлявало е било да разглеждам и след това късам вестници. Явно още тогава съм предусещал, че електронните медии ще ме привлекат. Няколко години по-късно имам вече и първите спомени, в които съм си представял как водя новини или предаване.

Дядо ми Иво по майчина линия, който се грижеше за мен дори си е записвал как още от детската градина съм му споделял, че ще стана журналист. Тогава със сигурност не съм разбирал истинската същност на професията. Бях привлечен от контактите, пътуванията и активния живот, различните събития и възможности. Сега това, което ми доставя удоволствие е, че всеки работен ден е различен и никога не можеш да предвидиш какво всъщност може да се случи.

Най-хубавото, което професията ми даде са приятелите и колкото и странно да изглежда отстрани, макар и работещи в различни медии, ние не се приемаме за конкуренти, а напротив – за общност.

Вие сте репортер и продуцент в Bulgaria ON AIR. Какви са предизвикателствата да продуцирате „Новините ON AIR“?

През март миналата година, когато спечелих конкурса за репортер в „Новините ON AIR“ се върна надеждата ми за телевизионната журналистика. И то за свободната такава. За много колеги е мечта, а при нас ежедневие. Освен това имаме възможността да реализираме и всяка своя идея. Това ни отличава и от останалите.

От есента на миналата година съчетавам работата на терен с продуцентството. Това е най-приятната, но и най-отговорната професия в телевизията. Ти си човекът, който определя коя е водещата новина, накъде да насочиш вниманието на зрителите, какво изобщо да съдържа една емисия. Следиш целия информационен поток, разпределяш темите и разчиташ на хората, с които работиш да ти помогнат, за да достигне крайният продукт до аудиторията. Много хора забравят, че работата ни е екипна и сме зависими едни от други.

Смело мога да кажа, че добрият продуцент е този, който е преминал през различните йерархични нива в медиите, за да може смело да влиза в обувките на тези, с които работи. Най-голямото предизвикателство остава балансът, защото преди всичко сме хора и не бива да забравяме, че има живот отвъд обектива и извън светлините на прожекторите.

Вие сте асистент в катедра „Комуникация и аудиовизуална продукция“. Как успявате да съчетавате преподавателската дейност с работата в телевизията? Какво ви дава работата със студентите?

Съчетаването на ангажиментите ми е трудно, защото почивните ми дни от едното място са работни на другото, но и тук балансът, по-скоро правилното разпределение на времето помага. Работата със студентите ме зарежда. Противно на възгледите, че младото поколение е погубено, то напротив, гордея се с всеки един от тях и работя активно по развиването на потенциала им.

Голямото ми желание да се върна във Факултета по журналистика и масова комуникация като преподавател беше провокирано от това, че знаех какво може да се подобри в обучението, за да могат учещите там да са готови за „центрофугата“ на професионалната среда, която ги очаква. Точно преди 10 години, когато започнах обучението си във ФЖМК срещнах хора, които са в живота ми и до днес. Много повече от приятели, те са част от моето семейство. Благодаря на деканското ръководство в лицето на проф. Веселина Вълканова за предоставената възможност! Щастлив съм, че мога да бъда асистиращ преподавател на прочутите у нас професори в сферата на медиите и комуникациите Теодора Петрова, Симеон Василев и Милко Петров!

За съжаление загубих внезапно най-голямата си опора, с която извървях пътя в бакалавърската програма по журналистика и магистърската по продуцентство и креативна индустрия доц. Поля Иванова. На нея дължа и мотивацията да продължа академичното си обучение в докторската програма по телевизионна журналистика, в която изследвах спецификите на медийната трансформация на регионалните телевизии.

Благовест Илиев в компанията на студентите си.

Голямата ви страст е българският фолклор. Кога се прояви тази любов за първи път?

В българските народни танци се влюбих случайно, но и те като журналистиката са като неизлечима болест, завинаги част от живота ти. Не успях да ги превърна в основна професия, защото избрах друг път, но пък се радвам, че заради задълбочените ми познания в сферата намирам всевъзможни поводи в ефира да се говори за палитрата на фолклора ни.

Завършил съм АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ с квалификация преподавател по български народни танци, след това и курс за ръководители на състави за автентичен фолклор във ВСУ „Черноризец Храбър“. Инвестирах в това образование, за да се срещна с „извора“ – хората, които проучват и съхраняват за поколенията българското, както и да се запозная със съмишленици, чиито истории вече разказвам в новините или предаванията.

Живеем във време, в което има много фалшиви новини, а благодарение на изкуствения интелект, те най-вероятно ще се увеличават в бъдеще. Какъв съвет бихте дали на хората, когато търсят новини в медийното пространство, как да отсяват фалшивите новини? 

Медийната грамотност е поле, в което е редно и държавата да предприеме мерки. Законът за радиото и телевизията има крещяща нужда от осъвременяване. Време е и за нормативен акт, който да регулира съдържанието в онлайн медиите. Налага ми се да обяснявам на хора да не вярват на всичко, което виждат в мрежата, но сякаш по-често взех да чувам, че щом са го видели във Фейсбук, то значи е истина.

Това, което мога да дам като съвет е да прецизират източниците си на информация и да не се предоверяват.

Благовест споделя, че колегите му са и негови приятели.

Коя новина за последно ви накара да се усмихнете?

Името ми предполага само положителни новини, каквито ми се иска да има по-често в емисиите. Такива са репортажите за обикновения човек, които разказваме в новините. Един от последните такива примери е праплеменникът на Христо Ботев – Александър Ботйов, чиято история разказах на 2 юни. Отзвукът беше впечатляващ.

Радвам се на кампаниите на съвременните ни будители Лазар Радков и Никола Рахнев, защото определено виждаме как успяват да ни обединят. Новината, която искам да съобщим скоро в ефир е за вече готова Национална детска болница, за да имаме повече детски усмивки.

С какво се разнообразявате в свободното време?

Обичам да прекарвам свободното си време с приятели, да пътувам до любимите си места в България – родната Стара Загора и градовете Пловдив и Созопол, да слушам музика, да чета книги и гледам филми, които пресъздават българската действителност – от старото българско кино, през годините на прехода до наши дни.

Вашето пожелание към читателите на Az-jenata.bg? 

Желая им от сърце на първо място здраве, да вярват в себе си, да правят добро, за да имаме повече благи вести.

Коментирай