Семейство

Венета Евтимова: Нека не гасим искрата в нас със страхове или апатия

За силата на женските кръгове и практики

23.05.2024г. / 11 30ч.
Мария Дуковска
Венета Евтимова: Нека не гасим искрата в нас със страхове или апатия

Венета Евтимова е добре позната дама на нашата аудитория. Тя е популярен йога инструктор, фасилитаторка на женски кръгове и има силен интерес към таро картите.

От няколко години Венета прави йога ритрийти, които са едно вълшебно преживяване, чиято основна цел е да отпусне ума и тялото ни, и да ни помогне да се свържем с вътрешното си Аз. Тя е разказвала неведнъж любопитни детайли за ритрийтите, специално за читателите на Az-jenata.bg, които можете да си припомните тук.

Днес с нея ще поговорим за най-новото ѝ начинание – обучение за фасилитатори на женски кръгове. Какво представлява обучението и към кого е насочено. Как променя съдби и преобръща животи, но само за да ги направи по-пълноценни и хармонични.

Нека започнем разговора като ни разкажете малко повече за вашата работа като фасилитатор на женски кръгове и практики. Какво представлява тя?

Работата на фасилитаторката на женски кръгове е вдъхновяваща и същевременно дълбоко изцеляваща и трансформираща.

Фасилитаторката използва различни техники и практики, които помагат на жените да се свържат с темата на кръга, със себе си и с останалите жени в кръга, и по този начин създава за тях едно безопасно пространство, в което жените да могат да изразят себе си свободно. Този процес е изключително целебен за всяка жена, и затова женските кръгове са една необходимост за съвременните жени, които често живеят много изолирано по отношение на чисто женските си емоции и чувства. Това не е просто работа, а призвание, което изисква сърце и душа, посветени на благосъстоянието на другите.

Фасилитаторката вдъхновява участничките да поемат по пътя на своето личностно развитие и израстване. Чрез различни упражнения, дискусии и активности, тя помага на жените да разпознаят и разкрият своите сили, таланти и вътрешна мъдрост. Тази подкрепа е особено ценна в моменти на житейски промени или предизвикателства, когато всяка жена има нужда от допълнителна мотивация и вяра в себе си.

Бали кръг

Вие сте един от преподавателите в обучението за сертифицирани фасилитатори на женски кръгове. Как се появи идеята за това обучение? Към кого е насочено и в какъв формат ще се проведе?

Идеята за това обучение се роди спонтанно, благодарение на многобройните ни пътувания до остров Бали. От години организираме, съвместно със създателката на туроператорска фирма Равел Травел, ритрийти и пътувания до острова. През годините много от дамите, които са идвали с нас в Бали са усещали трансформиращата сила на това място и на ритуалите и практиките, които сме правили там. Някои от тях, след като се завърнат в България, изцяло променят живота си и откриват ново призвание. Обикновено от работа в корпоративна среда, работа под стрес и напрежение, те избират да тръгнат по нов път и да работят това, което им доставя усещане за смисъл и мисия. Имаме много такива примери.

Затова спонтанно решихме да създадем обучение, с което да помогнем и подкрепим тези жени, които искат да работят това, което обичат, и което ще им носи усещане за смисъл и стойност. Така създадохме обучението за фасилитаторки на женски кръгове, в което сме обединили своя дългогодишен опит във воденето на групови практики и организирането на ритрийти и женски кръгове.

Мисля, че това е единствено по рода си обучение, не защото няма други подобни обучения за фасилитаторки на женски кръгове, а защото имаме един уникален модул, който ще бъде воден от местни лечители и лечителки. Той ще бъде посветен на балийската космология, ритуали и енергийни практики, защото остров Бали е известен в цял свят с холистичните методи на въздействие, които използват балийските традиционни лечители.

Една от най-интересните ни гост-учителки например, е Ирен Лукито. Тя е балийка и носи титлата Balian Usadha Wiku, в балийската култура тази титла се отнася до лечители или традиционни медицински практикуващи, които използват комбинация от знания за билки, духовни практики и древни мантри за лечение на физически и духовни заболявания.

Свързани статии

Нашите курсистки ще се докоснат до знание, което се предава от векове, то е в голяма степен съхранено автентично и се е предавало от учител на ученик. Много австралийци, европейци и американци, търгуват с духовността на балийците, създавайки обучения на космични цени, затова ние решихме да предложим обучение, което е на една наистина адекватна цена и дава достъп до автентични местни балийски лечители и техните практики и философия.

Освен това сме горди, че получихме акредитация от световната организация на практикуващите холистична медицина IPHM, което е гаранция, че курсистките ни ще получат качествено обучение, базирано на стандарти и добри практики. Всички обучители имат съответната квалификация, знания и компетенции. Програмата ни покрива нужните учебни часове, обем от знания и практики и имаме застраховка отговорност към курсистките си. Освен знанията които ще получат, нашите курсистки, ще получат и сертификат, с който ще могат да кандидатстват за членство в IPHM и да получат подкрепа от световната общност на практикуващите холистична медицина.

Ще проведем обучението от 17 август до 6 септември на остров Бали. Това са три седмици, в които ще обхванем 100 учебни часа и 11 модула. Групата е малка, за да можем да обърнем внимание на всяка от нашите курсистки. Малката група ще даде също така възможност на всяка една курсистка да води своя кръг под супервизия в края на обучението, за да получи своя сертификат.

Крайният срок за записване е 15 юни, затова не отлагайте да ни се обадите, ако усещате, че това е вашата мечта.

Бали кръг

На кого бихте препоръчали да се запише за това обучение?

Обучението е за всяка жена, която усеща истинско влечение към воденето и организирането на женски кръгове или вече е водила и организирала кръгове, но иска да се усъвършенства и развива в тази сфера.

Кръговете са древна форма на събиране за жените, затова всяка жена има изконно право да води и организира женски кръг, без значение каква е нейната професия, образование или дори опит. Но участвайки в нашето обучение, жените ще получат инструменти, техники и практики, с които да създадат кохерентно, ангажиращо и най-важното полезно и трансформиращо преживяване за своята общност.

Освен това имаме модул, в който ще учат как да превърнат женския кръг в своя професия. Как да организират ритрийт не само в България, но и по света. И не на последно място, нашите курсистки ще получат нашата помощ и съдействие при организиране на своите събития, ритрийти и кръгове, след като обучението завърши. Тоест с участието си в нашия курс, те ще влязат в общност на подкрепящи се жени и професионалисти. Те няма да са сами.

Защо избрахте остров Бали за провеждане на обучението?

Остров Бали е магично място, което е известно със силната духовност на местните. Те са създали една необикновена атмосфера и са наситили този красив остров с много силна енергия, която помага на всеки, който отиде там, да смени своето енергийно ниво и вибрация.

Откъсването от обичайната среда и потапянето в магичната атмосфера на острова ще помогне на курсистките ни да сменят своето енергийно ниво, ще им даде заряд да последват мечтите си и също така ще имат възможност да създадат приятелства, партньорства и контакти може би за цял живот.

Занимавате се от много време с йога, женски кръгове и различни практики. Как те промениха живота ви и какво ви дават като усещане?

Мога да направя разлика с живота си преди и живота си след, защото аз съм работила дълги години в офис, в корпоративния свят, в различни фирми и като цяло съм харесвала работата си, въпреки че често беше стресираща и изтощителна.

Но сега, когато работя като йога учителка и фасилитаторка на женски кръгове, откривам истински смисъл, вдъхновение и удовлетворение от работата си. Не защото е лесно, понякога е много трудно. Инвестираш пари и време в редица обучения, защото работата в тази сфера и с хора поставя различни предизвикателства на пътя ти, които трябва да си адекватен и подготвен да посрещнеш.

Но си заслужава цялото време, усилия и труд, които съм вложила, защото обичам работата си безкрайно, работя с удоволствие и намирам смисъл, вдъхновение и удовлетворение в нея.

И не спирам да уча.

Бали кръг

Във вашата практика имали ли сте случаи на хора, променили драстично живота си, вследствие на посещаваните при вас кръгове и женски практики? Разкажете ни за някой такъв случай, ако имате.

Да, аз вече споменах, че имаме много такива примери и точно те ни вдъхновиха да създадем нашето обучение. Имаме например жена, която работеше на висока позиция в корпорация, но след ритрийт с нас завърши курс по йога и съвсем скоро предстои да отвори собствена зала за йога в един от големите квартали на София.

Друга се преквалифицира и е пилатес инструкторка, при това много успешна.

Трета в момента е на остров Бали с първата си организирана група.

Четвърта работи в офис през деня, но води женски практики и кръгове в свободното си време.

Мога да продължа с още примери, но те са много сходни. Жените придобиват увереност, вдъхновяват се, откриват силните си страни, реализират се, подкрепяйки и помагайки на другите и така се чувстват полезни, щастливи и удовлетворени.

Свързани статии

Вашето пожелание към читателите на Az-jenata.bg?

Нека всеки ден са обгърнати от лъчите на вярата, силата и любовта. Нека сияят, нека са вдъхновени и имат вяра в себе си и собствените си сили. Защото във всеки от нас има божествена искра, която не бива да гасим с униние, страх, недоверие и апатия. Имайте вяра в божествената искра в себе си – така тя ще засиява все по-силно и по-силно и ще озарява живота ви.

Коментирай