Китайски лунен кейк – сладкишът, който носи късмет

Той има хилядолетна история

05.06.2025г. / 09 20ч.
Михаела Лазарова
Китайски лунен кейк - сладкишът, който носи късмет.Снимка: istock

Китайски лунен кейк - сладкишът, който носи късмет.Снимка: istock

Обичате ли да приготвяте сладкиши? Въпреки че в сладкарството се изисква грамажът на съставките да се спазва стриктно, както и всеки детайл от рецептата, малко късмет никога не е излишен. А какво ще кажете за сладкиш, за който се смята, че носи късмет и благоденствие?
Да, съществува такъв – лунният сладкиш „Yue Bing“ (月饼). 

Това са китайски традиционни минисладкиши, които обикновено се приготвят за есенния фестивал в средата на есента. В зависимост от региона на Китай, тези изискани сладкиши варират по форма и вкус. Днес често срещаните лунни сладкиши, продавани в азиатските магазини и супермаркети, са в традиционен кантонски стил.

Свързани статии

По време на празника Средата на есента или Лунния фестивал, празнуван от китайците по целия свят, малките лунни кексчета се хапват с голямо удоволствие. Въпреки че името на китайски лунни сладкиши варира в различните части на Азия, значението на консумацията им е универсално. 
Освен това, по време на Лунния фестивал, датиращ отпреди 3000 години, Луната е в най-пълната си светлина и хората могат да се молят на боговете за добра есенна реколта.

Според Сяохуан Джао, учен по китайска литература и театър, лунният сладкиш е символ на заедност. Той добавя, че лунните сладкиши символизират единство, съюз и хармония. Кръглата им форма представлява пълноценен живот, съвършенство и късмет.
Лунният фестивал съвпада с края на есенната реколта. 

Свързани статии

Докато чакаме есента да настъпи, винаги можем да се насладим на тези специални малки сладкиши, които носят послания като мир, късмет, благоденствие, като си ги приготвим у дома. 

Има разнообразие от рецепти, ето една от тях. 

Необходими съставки:

За тестото: 

  • 200 г брашно за кекс
  • 120 г мед или кленов сироп
  • 50 г масло
  • 2 ч. л. ванилова захар
  • 1/2 ч. л. смлян сух джинджифил
  • щипка сол
  • 1 с. л. вода

За плънката: 

  • 150 г сушени сини сливи, без добавена захар
  • 150 г тъмни стафиди
  • 50 г орехи или други сурови ядки по ваш вкус
  • 100 г кокосови стърготини
  • 50 г маково семе

За намазване:

  • 1 жълтък
  • 1 с. л. вода

Приготвяне:

1. В купа комбинирайте брашното с меда, джинджифила, ваниловата захар и солта. 
2. Нарежете студеното масло на кубчета и го добавете. 
3. След това сложете и водата. 
4. От получената смес трябва да се получи тесто, което премесете, да стане гладко. 
5. Оформете тестото на топка, покрийте с кърпа и оставете настрана.

6. За да приготвите плънката, смелете всички съставки в кухненски робот.
7. Разделете плънката на 6 части или повече, но на толкова равни части ще трябва да разделите и тестото.
8. Оформете топчета от тестото, след като го разделите.
9. Всяко топче леко се разточва с точилка до дебелина 3 мм.

10. Оформете плънката на топчета. 
11. Вземете една топка пълнеж, притиснете я леко с длан и я поставете в центъра на разточената топка тесто.
12. Защипете всички краища по средата, така че пълнежът да не се вижда.
13. Направете същото с останалите части от тестото и пълнежа.

             Форма/преса за китайски лунни сладкиши. Снимка: istock

14. Лунните кейкове се отличават с красиви форми, които лесно могат да се направят с помощта на форми за лунни кейкове. Такива се продават онлайн в сайтовете, които предлагат разнообразие от стоки за дома, техника и т. н.
15. Върху оформените и напълнени топчета се поръсва малко брашно, поставя се пресата и леко се притиска с помощта на буталото, след което сладкишът се изважда.
16. Ако нямате желание да ползвате такива преси, просто сложете кейковете във форми за мъфини.
17. Ако оформите лунните кексчета с пресата, подредете ги в тава върху хартия за печене.

18. Леко ги напръскайте с вода и след това ги намажете с разбития жълтък с водата.
19. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 5-8 минути или докато станат прекрасно златистокафяви.
20. Консумират се след като са добре изстинали или на следващия ден. 

Свързани статии

Коментирай