Китайски лунен кейк - сладкишът, който носи късмет.Снимка: istock
Обичате ли да приготвяте сладкиши? Въпреки че в сладкарството се изисква грамажът на съставките да се спазва стриктно, както и всеки детайл от рецептата, малко късмет никога не е излишен. А какво ще кажете за сладкиш, за който се смята, че носи късмет и благоденствие?
Да, съществува такъв – лунният сладкиш „Yue Bing“ (月饼).
Това са китайски традиционни минисладкиши, които обикновено се приготвят за есенния фестивал в средата на есента. В зависимост от региона на Китай, тези изискани сладкиши варират по форма и вкус. Днес често срещаните лунни сладкиши, продавани в азиатските магазини и супермаркети, са в традиционен кантонски стил.
По време на празника Средата на есента или Лунния фестивал, празнуван от китайците по целия свят, малките лунни кексчета се хапват с голямо удоволствие. Въпреки че името на китайски лунни сладкиши варира в различните части на Азия, значението на консумацията им е универсално.
Освен това, по време на Лунния фестивал, датиращ отпреди 3000 години, Луната е в най-пълната си светлина и хората могат да се молят на боговете за добра есенна реколта.
Според Сяохуан Джао, учен по китайска литература и театър, лунният сладкиш е символ на заедност. Той добавя, че лунните сладкиши символизират единство, съюз и хармония. Кръглата им форма представлява пълноценен живот, съвършенство и късмет.
Лунният фестивал съвпада с края на есенната реколта.
Докато чакаме есента да настъпи, винаги можем да се насладим на тези специални малки сладкиши, които носят послания като мир, късмет, благоденствие, като си ги приготвим у дома.
Има разнообразие от рецепти, ето една от тях.
Необходими съставки:
За тестото:
За плънката:
За намазване:
Приготвяне:
1. В купа комбинирайте брашното с меда, джинджифила, ваниловата захар и солта.
2. Нарежете студеното масло на кубчета и го добавете.
3. След това сложете и водата.
4. От получената смес трябва да се получи тесто, което премесете, да стане гладко.
5. Оформете тестото на топка, покрийте с кърпа и оставете настрана.
6. За да приготвите плънката, смелете всички съставки в кухненски робот.
7. Разделете плънката на 6 части или повече, но на толкова равни части ще трябва да разделите и тестото.
8. Оформете топчета от тестото, след като го разделите.
9. Всяко топче леко се разточва с точилка до дебелина 3 мм.
10. Оформете плънката на топчета.
11. Вземете една топка пълнеж, притиснете я леко с длан и я поставете в центъра на разточената топка тесто.
12. Защипете всички краища по средата, така че пълнежът да не се вижда.
13. Направете същото с останалите части от тестото и пълнежа.
Форма/преса за китайски лунни сладкиши. Снимка: istock
14. Лунните кейкове се отличават с красиви форми, които лесно могат да се направят с помощта на форми за лунни кейкове. Такива се продават онлайн в сайтовете, които предлагат разнообразие от стоки за дома, техника и т. н.
15. Върху оформените и напълнени топчета се поръсва малко брашно, поставя се пресата и леко се притиска с помощта на буталото, след което сладкишът се изважда.
16. Ако нямате желание да ползвате такива преси, просто сложете кейковете във форми за мъфини.
17. Ако оформите лунните кексчета с пресата, подредете ги в тава върху хартия за печене.
18. Леко ги напръскайте с вода и след това ги намажете с разбития жълтък с водата.
19. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 5-8 минути или докато станат прекрасно златистокафяви.
20. Консумират се след като са добре изстинали или на следващия ден.