Потенциално опасни храни по време на почивка

Кои храни да избягвате, докато сте на почивка

21.07.2025г. / 10 27ч.
Илияна Николова
Потенциално опасни храни по време на почивка. Снимка: istock

Потенциално опасни храни по време на почивка. Снимка: istock

Когато сте на почивка ви се иска да опитате местната храна. Това обаче може да има някои рискове за здравето. По време на почивка е добре да се въздържате от това да пробвате всичко, защото някои храни може да са особено опасни. 

Кои са потенциално опасните храни по време на почивка?

Недобре измити плодове и зеленчуци 

Изплакването на суровите плодове и зеленчуци по време на почивка е от изключителна важност за здравето. Когато сте на непознато място, особено ако е далечно и екзотично, местните бактерии и патогени са непознати за вашия организъм. За да се предпазите от опасни зарази и нежелани неразположения се уверете, че преди консумация измивате обилно с чиста течаща вода плодовете и зеленчуците. Избягвайте да се доверявате на уличните колички за прясна храна, дори да изглежда измита и почистена. 

Свързани статии

Риба, морски дарове 

Рибата и морските дарове са деликатеси, за които копнеете по време на почивка, особено морска и особено на далечна дестинация, където тази храна е на почит. Бъдете внимателни в избора си обаче и не се доверявайте на всяко капанче и ресторант. Подбирайте само сигурни места за консумация на риба и морски дарове, защото в много от случаите консумацията на такава храна, която не е част от ежедневната ви кухня, може да причини стомашно-чревни разстройства, бактериални инфекции, повръщане, силни коремни спазми и болки, диария. 

Недобре узрели сирена, непастьоризирани млека 

Меките и неузрели сирена са деликатес на някои места, например Франция, Италия, Холандия. Може би ще ви се иска да опитате всички непознати и прекрасни видове сирена. Но не е добра идея, защото могат да имат потенциално опасен за здравето ефект. Отново е важно да подбирате внимателно източниците на тези млечни продукти, за да избегнете стомашни и чревни проблеми. Същото важи и за консумацията на непастьоризирани млека и млечни продукти. Ако например сте на селски туризъм, опитването на местните млечни продукти не е добра идея, ако не са минали специализирана термична обработка. 

Свързани статии

Лед от купа 

Ако сте на ресторант по време на почивката ви на бюфетната маса може би има големи купи с лед, който е за общо ползване. Избягвайте го при всички положения, защото в повечето случаи ледът на общите маси е замърсен и е потенциален носител на бактерии и инфекции. 

Храна на шведска маса 

Бюфетната храна по хотелските ресторанти винаги изглежда апетитно подредена в голямо разнообразие. Но имайте предвид, че тя може да крие потенциални опасности, тъй като се използва от много хора, докосва се, смесват се прибори за сервиране. Всичко това носи риск от заразяване и инфекции. Освен това шведските маси и бюфетите се подреждат доста рано, за да са готови за часа на посрещане на гостите, което излага храната на риск от замърсяване.

Свързани статии

Коментирай