Здраве и красота

10 съвета за безгрижна лятна почивка с децата

11.08.2023г. / 17 49ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Август месец е любим за мнозина. Времето е прекрасно и предразполага към пътувания и почивки край морския бряг. Именно през август е пикът, в който хората си взимат отпуск, за да почиват в компанията на своите близки. И тъй като повечето от нас чакат с нетърпение тази жадувана ваканция, със сигурност не искаме да попаднем в плен на някой стомашен вирус или бактерии, които да ни причинят неприятна диария и дискомфорт. Особено уязвими при пътуване се оказват децата, тъй като тяхната имунна система все още не е достатъчно добре развита. За да ги предпазим и тях, а и себе си от потенциални опасности, които застрашават доброто ни прекарване, ето няколко полезни съвета.

1. Избягвайте да пиете от местната вода или пък вода от несигурни и неясни източници. За предпочитане е да купувате бутилирана вода, за да избегнете риска от заразяване с опасни бактерии.

2. Подсещайте децата си често да мият ръцете си със сапун и вода. Когато са малки, децата най-редовно забравят за хигиената и това е съвсем естествено. Наше задължение е да им напомняме, че добрата хигиена е от ключово значение за здравето ни.

3. Измивайте внимателно всички плодове и зеленчуци, които консумирате, когато сте на почивка. Недобре измитите продукти крият опасност от заразяване с бактерии, които да доведат до стомашни проблеми, разстройство и болки в корема.

4. Консумирайте предимно храни, преминали през термична обработка. Уличната храна, както и суровите продукти могат да ви изложат на висок риск от заразяване с бактерии, затова препоръчително е да се насочвате към готвени и термично обработени ястия.

5. Винаги имайте пробиотик подръка. Никога не се знае къде ще ви „хване“ стомашното разстройство, дали наблизо ще има аптека, а и често в курортите цените са доста по-високи. Затова е добре да подсигурите пробиотика още преди да сте тръгнали на път.

Добрите бактерии, които се съдържат в пробиотиците, помагат да възстановим баланса на чревната флора. Те са „живи“ микроорганизми, които подпомагат нашето стомашно-чревно здраве. Пробиотиците BioGaia® са доказано ефективни и безопасни в повече от 200 клинични проучвания във всички възрастови групи. Дъвчащите таблетки BioGaia ® са изключително удобна и подходяща форма в тези неприятни ситуации. Приятните вкусове на лимон или ягода ги правят любими на децата и възрастните. Опаковката от 10 таблетки е прекрасен и непретенциозен спътник през летните Ви пътувания.

6. Защитете нежната детска кожа с подходяща слънцезащитна козметика. Нанасяйте редовно слънцезащитен крем и най-вече след излизане от водата, както и след обилно изпотяване. Не забравяйте да носите на плажа и шапки с широка периферия или козирка, които да предпазват не само главата, но и лицето на детето. Слънчевите очила също е добре да присъстват в плажната ви чанта.

7. Не правете драстични промени в режима си на хранене. Ако преди ваканцията си сте се хранили здравословно, добре би било да запазите този стил на хранене и по време на почивката. Разбира се, има изкушения и е нормално да опитвате различни храни, да си позволявате и по-калорични ястия, но все пак, придържайте се към продукти, които редовно консумирате. Тази препоръка важи с още по-голяма сила за децата. Драстичната промяна в техния режим на хранене може да ги изложи на риск от стомашни неразположения.

8. Чувствителната бебешка кожа не трябва да се излага под директна слънчева светлина. Малките палавници обичат да си играят във водата, но не е хубаво тя да е студена. Съветваме ви да напълните малък детски басейн и да го оставите на слънце за около час, за да се стопли преди времето за игра.

9. Когато взимате душ или къпете децата, избягвайте да гълтате от водата. Особено в географски или населени зони, където не се извършва качествено обеззаразяване/хлориране на питейната вода. Същото важи и когато миете зъбите си. Изплаквайте устата за предпочитане с бутилирана вода.

10. Наблюдавайте децата си внимателно, особено ако са малки, дали няма да сложат мръсен предмет в устата или пък да се докосват по лицето с мръсни ръце. Ако условията го позволяват, мийте им ръцете по-често или ги дезинфекцирайте с подходящ препарат/ влажни кърпички.

А ако все пак, въпреки всички спазени препоръки, се появи стомашен проблем с изразена диария, можете да предприемете следните действия:

  • Хапвайте малки порции храна и внимавайте каква е тя. Избягвайте пикантни, пържени и панирани храни. Суровите храни (плодове и зеленчуци) трябва да се измиват много старателно и за предпочитане с вода и сапун.
  • Пийте повече течности, но най-вече между отделните хранения, а не по време на консумация. Ако диарията е много силна, е добре да се консултирате с лекар или фармацевт каква терапия да приложите, защото водата може да не е достатъчна, за да си набавите изгубените електролити.
  • Взимайте пробиотик. Той подпомага стомашно-чревното здраве и допринася за възстановяване на баланса на чревната бактериална флора.
  • Консумирайте повече храни, богати на калий и магнезий като банани, картофи без обелки, както и плодови сокове.

*‘Хранителна добавка. Да не се използва като заместител на разнообразното хранене. Да не се превишава препоръчваната дневна доза. Преди употреба прочетете продуктовата информация. Търсете в аптеките. BioGaia таблетки ягода T221123458, 05.06.2020; BioGaia таблетки лимон T221123457, 05.06.2020

BGA-pr-summer-article-EWO-BG-01243

Коментирай