Как да не напълнеете през лятната почивка?

Контролирайте порциите 

11.06.2024г. / 14 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Колкото и да сте мечтали за дългите дни, в които ще се взирате в безкрайното море с коктейл в ръка, може би тази ваша мечта идва и с лек страх. Ами всички диети, режими и ограничения, на които се подложихте? Нима ще са напразно? Едва ли ще се почувствате добре, ако след ваканцията, освен спомените, донесете вкъщи и няколко излишни килограма. Но не се притеснявайте, а действайте мъдро.

Вижте няколко ценни съвета, които ще ви помогнат да останете във форма.

Планирайте 

Хапнете нещо питателно, преди да тръгнете към летището. Носете здравословни закуски за самолета и колата. Помислете дали да не подготвите за вашето пътуване: сандвичи, салата, сурови зеленчуци, сирене, плодове, ядки, семена или протеинови блокчета. Проверете дали вашата хотелска стая включва малък хладилник и микровълнова печка и какви опции (ако има такива) има за закуска. Проучете местните магазини за хранителни стоки и пазари, за да вземете здравословна храна, когато пристигнете. Не се притеснявайте, че другите гости на хотела ще ви гледат странно. Никой няма да обърне внимание, ако хапвате в стаята си ябълка или пък малка порция сурови ядки.

Свързани статии

Обърнете специално внимание на зеленчуците 

Напълнете половината си чиния със зеленчуци. Изберете ресторант, който предлага разнообразно меню с готвени ястия и повече зеленчуци, вместо пицария или ресторант за бургери.

Потърсете местните фермерски пазари за пресни и сезонни местни продукти. Ако пък сте на хотел тип „ол инклузив“, напълнете чинията си за вечеря със свежа салата и използвайте по-малка купа за предястие. Тази лесна промяна може да ви спести стотици калории, оставяйки място за малко лакомство по-късно.

Контролирайте порциите 

Прекомерните порции в ресторанта, които можете да изядете, и примамливата местна кухня правят ограничаването на калориите по време на ваканция доста трудно. Контролът на порциите означава, че не е нужно да се лишавате от местни лакомства.

Проучванията показват, че получаваме най-голямо удоволствие от първите няколко хапки от всичко, което ядем. След това удоволствието ни тръгва бързо надолу. Така че, ако се изкушавате от нещо, хапнете само няколко хапки, вместо да изядете целия вкусен чийзкейк или бисквитка. Така можете да се насладите на лакомството и също така да спестите калории. Можете дори да разделите лакомството с ваш приятел – това е забавен начин да опитате нещо ново, като същевременно ограничавате калориите.

Свързани статии

Поддържайте храната балансирана с протеини

Ваканционното меню обикновено е богато на въглехидрати, но с ниско съдържание на протеини. Въпреки това е важно да включвате малко протеин с всяко хранене, тъй като той насърчава чувството за ситост и може да бъде полезен за поддържане на теглото. Всъщност приемането на протеин с храна може автоматично да намали приема на калории чрез намаляване на глада и апетита.

Протеинът ускорява метаболизма ви и нивата на хормоните, намаляващи апетита. За тези ползи трябва да включите поне 25-30 грама протеин във всяко хранене. Добрите източници на протеин включват месо, птици, риба и някои растителни храни като боб и киноа.

Отдайте се на умереност 

Лишенията не са забавни, когато сте на почивка. Вместо това, можете да спечелите ако заложите на умереност, когато става въпрос за контролиране на калориите от лакомства и алкохол. Така че вземете една топка сладолед вместо цяла мелба или разделете десерта с приятел.

Когато пиете алкохол, калориите се натрупват бързо. Така че направете план кога ще пиете алкохолни напитки и колко ще консумирате. Можете да редувате алкохолни напитки с безалкохолни, некалорични напитки, така че да останете добре хидратирани и да намалите общия прием на калории. И когато поръчвате алкохолни напитки, изберете по-нискокалорични варианти като лека бира, вино, шприцове, шампанско или спиртни напитки, смесени с вода или безалкохолни напитки без калории.

Свързани статии

Бъдете по-придирчиви на закуска

Само защото сте на почивка, не е задължително да се тъпчете с колбаси и брашно в рамките на половин час след като станете от леглото. И не приемайте, че традиционната закуска е по-добра: един кроасан изцяло с масло има 225 калории (и 13,5 г мазнини без масло и конфитюр). Изберете малко протеин, като варени или бъркани яйца, за да се заситите. Това ще спре всяко сутрешно желание за по-обилно похапване.

Наблегнете на свежите продукти и рибата

Повечето хора прекарват зимата в обилни вечери с печено и тежка „комфортна“ храна. Така че вашата лятна почивка е идеалната възможност да хапнете пресни, здравословни продукти. Не се страхувайте да опитате и по-необичайни риби и други морски дарове като раци, омари, морски монах, миди, стриди, кралски скариди, лангустини, сардини, риба меч и барбун.

Мазната риба – като сардини, прясна риба тон, сьомга и скумрия – е особено добра за вас, тъй като е богата на омега-3, които поддържат кожата ви хидратирана и насърчават здравословното храносмилане, както и загубата на тегло.

Свързани статии

Коментирай