Защо хитовият турски сериал “Листопад” се харесва в България и защо доби толкова голяма популярност, като дори надмина “Перла”? По няколко причини:

- Али Риза – главният герой – има очите на Григор Вачков.
- “Листопад” прилича на “Гераците”. Подобно на христоматийната повест на Елин Пелин и тук сценарият проследява живота на едно патриархално семейство, което идва от провинцията и се заселва в столицата. Това неминуемо поражда сблъсък и промяна на ценностната система на героите – оттук и тяхното поведение търпи развитие.
- Независимо от религията, филмът носи една особена романтика и носталгия по отминалото патриархално време с традиционни добродетели и уважение към по-възрастните.
- Най-вече “Листопад” се харесва, защото в него има Прошка, Надежда и Позитивизъм – неща позабравени в нашето сиво и препускащо ежедневие.

Създаден е през 2006 г. по едноименния роман на Решат Нури Гюнтекин – един от най-известните турски класически автори и драматурзи, известен на българските читатели с бестселъра си “Чучулигата”. Наричат го най-успешният турски сериал, защото е печелил най-много награди. През 2007 г. получава 4 приза за най-добър сериал, включително за най-добра семейна драма. През 2008 г. е удостоен с 5 награди за най-добър сериал, както и с награда за оригинална музика. Двама от главните герои – Халил Ергюн (Али Ръза Текин) и Бену Йълдъръмлар (Фикрет Текин) – са отличени за най-добри актьори на 2008 г. И през 2009 г. “Листопад” печели награда за най-добър сериал, а Халил Ергюн получава приз за най-добър актьор в главна роля за 2009 г. Наградите са присъдени от най-авторитетните телевизионни канали и списания в Турция.


За успеха на “Листопад” в България допринася както смисленото и поучително съдържание, показващо реалния живот в действие, където радостта и щастието се редуват със сълзите, така и невероятно добрата игра на актьорския състав. Романтичният му ореол се допълва изключително добре и от песните във филма.

“Отново изгрява месечината. Отново са далече утрините.
Удължават се нощите. Ах, преплитат се с тъга през съня до сутринта.
Минават дните... Всичко е далече от мен.
Окапва още един лист.
отразявайки в лицето ми есента.”

Какво става по-нататък в “Листопад”? Ето няколко жокера:

Фикрет се омъжва и отива да живее при мъжа си. Ражда им се дете.
Лейла се развежда с Оуз.
Неджля се омъжва за Джем и по-късно той умира, а тя получава наследство от него.
Оуз и Шевкет влизат в затвора.
Неджля спи с Оуз, заради което се скарва с Лейля Неджля доста сериозно.
Яман гони Джеида, защото разбира, че е бременна от друг.
Оуз никак не одобрява връзката на Неджля и Джем.
Шевкет се скарва много сериозно с баща си, дори посяга да го удари.

За реалния успех на “Листопад”, обаче, ще отсъдим съвсем скоро, когато може би ще се появят първите български бебета, кръстени на героите от сериала.

* * *

Животът на актьорите от турските сериали