Свободно време

“Листопад” прилича на “Гераците”

02.02.2010г. / 18 48ч.
Надежда Маринова
“Листопад” прилича на “Гераците”

Защо хитовият турски сериал “Листопад” се харесва в България и защо доби толкова голяма популярност, като дори надмина “Перла”? По няколко причини:

- Али Риза – главният герой – има очите на Григор Вачков.
- “Листопад” прилича на “Гераците”. Подобно на христоматийната повест на Елин Пелин и тук сценарият проследява живота на едно патриархално семейство, което идва от провинцията и се заселва в столицата. Това неминуемо поражда сблъсък и промяна на ценностната система на героите – оттук и тяхното поведение търпи развитие.
- Независимо от религията, филмът носи една особена романтика и носталгия по отминалото патриархално време с традиционни добродетели и уважение към по-възрастните.
- Най-вече “Листопад” се харесва, защото в него има Прошка, Надежда и Позитивизъм – неща позабравени в нашето сиво и препускащо ежедневие.

Създаден е през 2006 г. по едноименния роман на Решат Нури Гюнтекин – един от най-известните турски класически автори и драматурзи, известен на българските читатели с бестселъра си “Чучулигата”. Наричат го най-успешният турски сериал, защото е печелил най-много награди. През 2007 г. получава 4 приза за най-добър сериал, включително за най-добра семейна драма. През 2008 г. е удостоен с 5 награди за най-добър сериал, както и с награда за оригинална музика. Двама от главните герои – Халил Ергюн (Али Ръза Текин) и Бену Йълдъръмлар (Фикрет Текин) – са отличени за най-добри актьори на 2008 г. И през 2009 г. “Листопад” печели награда за най-добър сериал, а Халил Ергюн получава приз за най-добър актьор в главна роля за 2009 г. Наградите са присъдени от най-авторитетните телевизионни канали и списания в Турция.


За успеха на “Листопад” в България допринася както смисленото и поучително съдържание, показващо реалния живот в действие, където радостта и щастието се редуват със сълзите, така и невероятно добрата игра на актьорския състав. Романтичният му ореол се допълва изключително добре и от песните във филма.

“Отново изгрява месечината. Отново са далече утрините.
Удължават се нощите. Ах, преплитат се с тъга през съня до сутринта.
Минават дните... Всичко е далече от мен.
Окапва още един лист.
отразявайки в лицето ми есента.”

\n

Какво става по-нататък в “Листопад”? Ето няколко жокера:

\n

Фикрет се омъжва и отива да живее при мъжа си. Ражда им се дете.
Лейла се развежда с Оуз.
Неджля се омъжва за Джем и по-късно той умира, а тя получава наследство от него.
Оуз и Шевкет влизат в затвора.
Неджля спи с Оуз, заради което се скарва с Лейля Неджля доста сериозно.
Яман гони Джеида, защото разбира, че е бременна от друг.
Оуз никак не одобрява връзката на Неджля и Джем.
Шевкет се скарва много сериозно с баща си, дори посяга да го удари.

За реалния успех на “Листопад”, обаче, ще отсъдим съвсем скоро, когато може би ще се появят първите български бебета, кръстени на героите от сериала.

* * *

Животът на актьорите от турските сериали

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Деси ( преди 11 години )
Няма никакво значение, какъв е филма, дали е турски или например американски. Важното е, че е преведен на български. До сега ни залива с американска помия, но никой не нададе вой, сега какво големи дебати. Сюжета е добър, една наистина съвременна драма, симпатични артисти, говорят на български, и ето неусетно минали два часа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Габриела ( преди 11 години )
обожавам ви всички актьори от филма Листопад ОБИЧАМ ВИИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
asq ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
вв ( преди 11 години )
Аз не съм съгласна , че Оуз купува къщата на Али Р. Къщата я купува един възрастен мъж, за който се омъжва Ферхонде. А Оуз наистина се влюбва в Лейля и се събират. А как Джем прощава ами той не е спирал да я обича прощава и след като тя се прибира в къщи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Brunoa ( преди 11 години )
Лейля и Оуз ще се съберат отново и Оуз ще купи къщата на Али Ръза ,а Лейля ще забременее от Оуз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
bubi4ka ( преди 11 години )
mnogo interesen film.ferhonde e lo6a no simpati4na
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
liliq ( преди 11 години )
A kak taka Nedjliq se vrusha pri semeistvoto i sled kato se beshe subrala s OUZ kak i proshavat semeistvoto i i Jem,zashoto nali se omujva za nego,kak taka ? i posle kakvo stava s Jem? Zasho umira kakvo mu se slu4va? Nedjliq i Jem shastlivo li sa kato se jenqt,Nedjliq obi4a li go,zashtoo nali obi4ashe Ouz?,kajete nesho pove4e ,kakvo stava nakraq plsss :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
вв ( преди 11 години )
С Ферхонде стават много неща - разделя се с Шефкет. Живее с други мъже. Единият от тях възрастен богаташ купува за нея къщата на Али РАза, но после я изгонва от нея. Накрая Ферхонде влиза в затвора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ферхондето ( преди 11 години )
Ашколсун!Докато, изпаднала в сладникаво умиление от горната статия и в двоумение дали да кръстя сина си Йълдъръмлар или Фикрет, понеже тези имена някак родно ме привличат, налегнаха ме и други терзания. Уж божем сме си българи и сме чели \"Гераците\" в училище..., а въпреки бездиханното ми внимание да следя сериала,някак съм пропуснала приликата с повестта на Елин Пелин.Резил би казал Али Ръза!Надеждата ми е единствено и само авторката на прочувствената ода за \"Листопад\" да ми я подскаже.Аз не съм и музикант, та вярвам ще бъде простено невежеството ми, но пък си обещах, че с турските сълзливо-меланхолично-захаросани напеви на филма ще приспивам децата си.Та дано и аз сънувам Босфора.Не съм убедена обаче доколко сънят ми няма да е смущаван от вълнения какво ще се случи с главните герои и дали докато примираме над съдбите им, няма да се сменят много листопади.Ха дано, че и внуците ни да ги гледат.Тъкмо и те ще си избират имена за техните деца.Не смея да коментирам приликите и разликите в погледите на Али Ръза и Митко Бомбата.Вгледаме ли се добре, ще открием и други такива, като на Неджля и Невена Коканова и на Олуз с Георги Парцалев.Но-да не избързвам.Нека остане материал и за следващото хвалебствие на поредния турски сериал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Предлагащ ( преди 11 години )
Невероятна поредица се суче, от мрак до зори турски сериали, а с тях омайна реч и човешки съдби като турска баклава. Не толкова тежка за преглъщане, ами просто сладка! Въпреки, че националния ни ефир задоволяват безкрайните ми нужди за "Дуру" на мен все не ми е достатъчно. Понеже съм почитател на спорта, по-конкретно на футбола, смятам че трябва да се излъчват всичките мачове от турското първенство. Анадолската лирика и литература също са ми присърце, затуй Библиотеката по БНТ трябва да задели поне 30% от времето си за нея, пък и така ще изпълним някоя незнайна наредба на ЕС, Амнести и отворено общество за полагащия се ефир, пропорционален на турското население в България. Е, хайде ще кажете, ми че то в България няма толкова турци, а ний ще надигнем вой и ще подкрепим исканията на *** и турцизираните помаци да бъдат определяни за такива. Че нали на педофилите с радост даваме децата си, защо да не им дадем и цяла България, за чието бъдеще хич не ни е еня. Но моля ви не изпадайте в расистки, фашистки и ксенофобски мисли, ние отдавна сме приели, че българите сме *** и затова винаги се радваме само на чуждия национализъм и програми за асимилация - сръбския турбофолк и шовинизъм, гръцките добре устроени курорти на Егейския бряг, за които не искаме да помним, че изклаха дедините ни и разбира се, турските културни нахождения при старата блудница. Но наистина не бива така, искам сънчо на турски, предаването за БГ език да се преработи на турско такова.. и без това вече никой не се интересува от граматики и правопис на тоя *** български. Може и списанието си да печатате двуезично, така самотните майки наместо да прочетат класическа книжка, която да я обогати духовно, позволете и да изпразни бездушието си на вашите страници. Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар