![10 големи чушки
1 пак. кайма (250 Г)
моркови 4-5 броя
лук 2-3 броя
ориз (2 чаши)
1 бурканче лютеница (едросмляна)
сол (2 равни чаени лъжички)
чубрица и магданоз за подправка
картофи 6-7 броя
олио 6-7 лъжици](/media/files/resized/article/654x358/78f/6c7873730f704ce112438f2747db078f-427a200f5c57af53db479794d4256a8c.jpg)
-
Порции: 10
Чушките е необходимо да са без семенната част, измиват се и се нареждат в тава с големина според броя им. така че да има място между тях за нарязаните на резенчета картофи.
Сместа за пълнене се приготвя от каймата (леко запържена в отделен съд и раздробена на малки късчета), ориза (изчистен и измит предварително), ситно нарязания лук (1-2 броя), едната лъжичка сол, подправките и лютеницата. С малка лъжичка се пълнят чушките, но да не бъдат препълвани, за да има място за ориза в плънката, който удвоява обема си.
Между чушките се нареждат подготвените за печене картофи (на резенчета) и се добавят нарязаните на кръгчета моркови, нарязан лук на по-едри части, подправките - магданоз и чубрица, другата лъжичка сол и олиото, добавя се вода в тавата около 3-4 чаши.
Ястието се пече 40 минути в силно загрята фурна.
Сервира се в плитка чиния част от чушките - 1 или 2, и от картофите.
Вкусно е и е с неустоим аромат!
През зимата вместо сурови чушки може да се използват печени белени, които са консервирани. По време на пости каймата може да се замени с гъби: печурки и булгур (предварително малко сварен).
Снимка: thinkstock
Приятен апетит!
Рецептата е от конкурса "Здравословно и вкусно"
* * *
Пълнени чушки със сирене и яйца
Печени пълнени чушки