Майчинство

Ролевите игри са безценни при възпитанието на 3-годишните деца

05.09.2012г. / 15 58ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Наричат ги ужасните 3-годишни, но с пълно право можем да повторим – ужасните 7, 14, 17-годишни – критичните периоди в порастването на детето са толкова много, колкото са и проблемните възрасти при големите.

Когато детето навърши 3 години, то вече ходи и тича бързо, много неща може да върши само, като постоянно се опитва да подражава на възрастните. Понякога на родителите им се струва, че характерът му рязко се променя – то често нервничи, капризничи, не слуша, когато му забраняват нещо, а върши точно обратното.

За „непослушанието“ си има ясно обяснение – всичко е заради вътрешния конфликт на зависимост от родителите и стремежа към самостоятелност. Най-важното е мама и татко да не изпадат в паника и да знаят, че детето им също се тревожи и измъчва. В този период е нужна гъвкавост и дипломатичност. Добре е да се опитат да му дадат повече самостоятелност, разбира се под зоркото родителско око.

Много подходящи за целта са ролевите игри: „Майка-дъщеря“, „На фризьор“, „В болницата“, „В супермаркета“, „В гаража“, „В ресторанта“.

Винаги отстъпвайте главната роля на детето – нека то играе възрастния. Така то ще почувства, че е важно, носи отговорност и има свободата да избира думите и действията си.

Първото важно нещо при възпитанието на тригодишните е ясно и категорично да казвате „Не“ и да не се отмятате за нищо на света. Ако веднъж открие слабото ви място, детето ви ще се научи да ви манипулира.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай