Майчинство

Къпане и люшкане на бебе – как да го отглеждаме по съвременни методи

Няколко мита за бебето, които сме чували от нашите майки, но които не искаме да спазваме

14.11.2012г. / 15 00ч.
Надежда Маринова
Снимка: shc.hu

Снимка: shc.hu

С появата на новороденото бебе у дома – майка, свекърва, зълва, етърва, снаха, съседка, приятелка – всички се надпреварват да дават съвети и да споделят опит. Младата майка се оказва затрупана със стереотипи и митове за бебетата. Ето някои от тях, които съвременната педиатрия е опровергала.

Бебето се къпе всяка вечер със сапун

Съвсем не е задължително, защото сапунът изсушава кожата, премахва естествения слой мазнина и може да предизвика раздразнение. Достатъчно е измиването със сапун да става 2-3 пъти седмично.

Свързани статии

Пудра и бебешко олио

Пудрата и бебешкото олио са важна част от бебешката козметика, но трябва да ги използваме с мярка. Пудрата се използва само, когато в кожните гънки се появи раздразнение, което няма да се случи, ако „проветрявате“ кожата на бебето и то прекарва известно време голо, без памперси. Олиото се нанася в тези участъци, в които има триене – например при контакта с ръбовете на памперса и дълбоките кожни гънки. Оставете кожата на бебето да диша – тя е втория „бял дроб“ на човека.

Зачервени бузи

За известно време мийте бузките на бебето след хранене само с вода, без сапун. Зачервяването може да отмине само, защото е напълно възможно то да се е появило от контакта на кожата с активните вещества на сапуна.

Люш-люш бебе

Люшкането на бебето тренира вестибуларния му апарат, по-бързо се развиват структурите на мозъка, отговарящи за движението, подобрява се пространствената координация.

Витамин C при кърмачета и малки деца

Витамин C съвсем не е безобиден. Ранното въвеждане в храненето на сок от кисели ябълки или химически синтезиран витамин C може да предизвика проблеми със здравето. Всички витамини имат дневна норма на прием, която не бива да се превишава.

Кърмените бебета нямат нужда от вода

Ако кърмите бебето толкова често, колкото то иска, практически вода не му е нужна. Допълнителният прием на вода може да се отрази вредно на бъбреците му. Обратното – бебетата, които се хранят с адаптирани млека, трябва да получават вода.

Коментирай