Майчинство

Детето не обича лук – как да готвим

Мама ще измисли рецепти без лук или ще използва лук на прах

21.12.2012г. / 17 01ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Много деца не искат и да видят лук в супата или в кюфтето. По-капризните дори отказват да ядат, когато видят малко бяло-прозрачно късче. Не толкова заради лютивия вкус, защото лукът леко люти само в суров вид, а „Защото така!“ – любимият детски израз.

Защо готвим с лук?

Лукът съдържа витамините A, B1, B2, PP, C, а също и калий, калций, фосфор, фитонциди, фолиева киселина, глюкоза, захароза, фруктоза, малтоза. Всичко това го прави пълноценен продукт за всекидневната ни храна.

Лукът е важна част от много рецепти, защото придава специфичен вкус и аромат, споява съставките (например в кюфтетата) или е основен продукт (лучена баница, френска лучена супа, яхния, кавърма).

Как да постъпи мама, така че едновременно да угоди на детето, но и да го нахрани качествено?

1. Не се карайте на детето, че не иска да яде лучената манджа. Така ще предизвикате отвращение към храната за цял живот.

Свързани статии

2. Настържете лука на ситното ренде и той няма да се забелязва.

3. Изстискайте го през изстисквачката за чесън и използвайте само сока.

4. Купете лук на прах и гответе с него. В специализираните магазини за насипни подправки се продава лук на прах, гранули и на по-големи люспи.

5. Избирате/измисляте ваши семейни рецепти без лук и чакате омразата към него да отмине с възрастта.

Освен с прегръдки, целувки и подаръци, с храната всекидневно показваме на близките си, че ги обичаме. Затова сядането на трапезата трябва да бъде време на умиротворение, на споделено удоволствие от вкусното ядене и радост от това, че сме заедно и че се грижим един за друг. Е може ли една глава лук да развали всичко това?

Коментирай