Майчинство

Детската астма се лекува успешно

25.11.2005г. / 15 19ч.
Аз жената
Детската астма се лекува успешно

Ако се лекува правилно и достатъчно продължително, астмата при децата може да бъде овладяна напълно, подчертаха изтъкнати български лекари специалисти по повод предстоящата утре Национална експертна конференция по детска астма.

Според съвременните разбирания астмата е хронично белодробно възпаление. Това е най-разпространеното и социално значимо заболяване сред неинфекциозните болести. Лечението й е скъпо и продължително, а ако не се лекува правилно с напредването на възрастта на болния и развитието на астмата става все по-скъпо и по-неефективно, като често се стига до постъпване в болница и до инвалидизация.

По данни, изнесени на пресконференцията, потенциалните и настоящи астматици у нас са 2 милиона, 480 хиляди от тях – диагностицирани. Болните от астма в целия свят са 300 милиона, което е в пъти повече спрямо другите най-разпространени и социалнозначими болести – диабет (150 милиона) и СПИН (40 милиона). Директните и индиректните икономически разходи, свързани с астмата са също огромни – 17.7 милиарда евро годишно в Европа.

При децата в повечето случаи астмата е с алергична природа. Обикновено е провокирана от инфекции, най-често вирусни. Тя протича атипично. Характерните симптоми са свиркащо дишане, кашлица, намалена физическа активност на децата и нощни събуждания. В 80 % от случаите на детска астма първите симптоми настъпват в периода от 0 до 5 години.

По световни епидемиологични данни разпространението на астма при децата е с честота около 10%. В България децата с лека и умерена персистираща астма са около 15 000. От тях едва 2500 получават всеки месец контролираща терапия.

Изключително важно за поставяне на диагнозата бронхиална астма и за контрол на лечението й, е функционалното изследване на дишането. То дава информация за типа дихателна недостатъчност.

Известно е, че противовъзпалителното лечение при деца с астма трябва да започне рано и да бъде достатъчно продължително. Подборът и дозировката на медикаментите става според етапа на развитие, до който е достигнала болестта, при спазване на стъпаловидния подход.

Глюкокортикостероидите повлияват един от основните механизми на астматичното възпаление и са златен стандарт при лечението на астма. Инхалаторите не дават системни странични ефекти и в повечето случаи са достатъчни за овладяване на астмата и осигуряване нормален живот на детето.

Понякога, когато лечението с кортикостероиди не дава достатъчно добър резултат и дозата се налага да се повиши до вече не толкова безобидни нива се преминава към нов клас медикаменти – левкотриеновите антагонисти. Те блокират един от основните медиатори на възпалението при астма (левкотриени). Така се осигурява по-добър контрол върху заболяването и е възможно намаляването на дозата на кортикостероида.

В България вече има достъпен медикамент от групата на левкотриеновите антагонисти (Singulair), които НЗОК включи в листата си и заплаща 100 % за деца от 1 до 15 г. възраст. От септември месец тази година той се изписва без протокол от пулмолози, алерголози и педиатри. Това са европейските стандарти за лечение на астмата, които се прилагат и в България. Българските специалисти имат вече 4-годишен опит с този вид медикаменти и резултатите от първоначалните изследвания са повече от обнадеждаващи. Те показват, че при неадекватно контролирана астма, добавянето на левкотриенов антагонист подобрява вентилаторната функция, намалява нуждата от инхалации, подобрява симптомите не само от страна на астмата, но и от носа. Ефектът е налице и при възрастни, и при деца, без да се регистрират сериозни и изразени странични ефекти.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Yna ( преди 11 години )
Bih iskala da popitam niakoi znae li dali se napalniava ot fleksotita?Moia sin go priema ot 5 meseca i dosta napalnia.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Мурджо ( преди 11 години )
Защо за бога не опитате хомеопатия! ...А защо за Бога да опитват бе Венетке?Защо не промените генерално хранителния режим на детето си! ....А ти откъде знаеш какъв е режима на хранене та искаш да го променяш и като пишеш обоснови се - никой не може да разбере какво означава "генерална промяна на хранителен режим" или да търсим магазин за хранителни стоки направени за генерална промяна на хранителния режим???А това да съветваш хората да се лекуват четейки в интернет си е престъпление. Хомеопатичните лекарства Венетке, са "лекарства за здрави хора". Те са един сравнително нов начин да ти вземат паричките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Veneta ( преди 11 години )
Защо за бога не опитате хомеопатия! Защо не промените генерално хранителния режим на детето си! Твоа е ключово за да преборите хронични състояния като астма Защо не се поинтересувате от алтернативните лечения на астма, а само си тъпчете децата с медикаменти. Методи, които имат по-холистичен подход, ориентиран към премахването на причините на проблема..... Ужас просто...и то в интернет епохата, в епохата в която вече толкова неща се знаят - да цари такава неграмотност.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
daniela_bombata ( преди 11 години )
sinat mi e na 1 g i 4eteri m napravi dva spazama za 4eteri meseza vodix go na alergolok i mi kazaxa asma ispisaxa mi flekcotit ventolin i singoler ina4e sastoqnieto my e mnogo dobro 4e kahlq spi spokoino qvno samo kogato nastine pravi taka kajete kakvo da pravq da vqrvam na lekarite nqmame kahliza nito preznohta nito prezdenq kagete kakvo da pravq
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
mariya ( преди 11 години )
zdraveite mami mom4etomi bese na 1 g i 3 mesesa mnogo 4esto se razbolavase i go dovedoh na alergolok i kaza 4e e asmitik na dve slusalki i vednaga ni ispisa beibihaler isi pretisnih mnogo i neim vyarvah igo dah na okrijna bolnisa na druk alergolok daji bes napravleniye flizah plateno iya obesnih za drugata alergoloska i tya mi kaza 4e dedetomi nyama asma sis ini rezultati ini lekuva ot yuni meses 2010 g na 3 mesesa vednis ni 4aka sa preglet sis razli4ni lekarstva iposledno ni dadi ketotifen isega do mart meses
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
LUBOMIRA ( преди 11 години )
sinat mi e 11g.sas sa6tite problemi.v prodaljenie na 2god. ne sme spirali singulera i fliksotita no stana ogrimen na kilogrami to4no 50 e v momenta i tova e zaradi kortizona koito se sadarja v lekarstvata.kogata alergolojkata ni kazada gi sprem za6to deteo ve4e e dobre sled okolo 6mes.zapo4naxa otnovo problemite ni pri magli i dajd ka6lica a prez noemvri napravi pristap ot 2god. nasam i lekarkata kaza da zapo4nem vsi4ko otnovo ida toi se opravi no zapo4na pak da palnee
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
мирослава ( преди 11 години )
здравейте.аз мам две момчета едното е на 3г.4м. а другото на 10месеца.по големия е от 3месеца на сингоиар и флексотид и фликсоназе и засега виждам че при него има подобрение.с малкия започваме сега със същите лекарства да се надяваме че и при него пристпите ще спрат и двамата са с диагноза.Астма с алергичен компонент.много съм доволно от др.Калчева стара загора.поздрави на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Павлина ( преди 11 години )
Дъщеря ми е на 5г. с бронхиална асма.Постовиха и диагнозата преди три години и от тогава е на флексотид и сингулер.Когато се влоши е и вентолин,но на инхалатор/този който се приема като сироп и под формата на таблетка натоварват сърцето/.До сега не мога да кажа,че има подобрение.Често сменяме климата,понеже живеем във Варна и я стабелизирам по този начин най-лесно.От извесно време ми прави впечетление,че когато направи пристъп е една част на психологична основа.Сега се стараем да не говорим за състоянието и пред нея,защото тя знае когато вали дъжд или има мъгла,че почва да кашля.Засега мисля,че се справяме.Ако някой се интересува водя я при др.Питришка в Градска болница Варна.Успех и здраве на всички:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Пламен ( преди 11 години )
Астмата не е болест, която трябва да се лекува! (Д-р Батманжелидж)Тя е физиологическо приспособяване на организма към изсушаването (обезводняването) му и към липсата на сол. И винаги ще се проявява, ако не се пие редовно вода и не се поема достатъчно сол.Когато в организма има недостиг на вода, намалява и солта в него. При някои хора и без това механизмът за регулиране на солта не действа задоволително. Към този физиологически проблем се добавя и недостатъчното познаване на храненето и разпространената днес безсолна диета. При някои хора може да възникне недостиг от сол и тогава се изявяват същите признаци като при обезводняване, например артритни оплаквания. По мое мнение липсата на сол е основната причина за астматичните пристъпи.Солта е естествен антихистамин. Хора, страдащи от астма, трябва да поемат повече сол, за да попречат на прекаленото отделяне на хистамин от организма.Щипка сол върху езика след приемане на чаша вода кара мозъкът да вярва, че в организма е постъпило достатъчно количество сол. Тогава мозъкът кара бронхите да се отпуснат. От това следва, че астматично болните трябва да поемат повече сол. Алкохолът и кофеинът също имат вина за тежките астматични пристъпи.Извадки от книгата на д-р Батманжелидж, "Тялото жадува за вода".Благословение и изцеление ви желая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Sheni ( преди 11 години )
sinat mi e na 3g.i 5m. Ot 6m.sme na Singulair i sam mn.dovolna,predi da ustanovqt,4e sme s br.astma toi postoqno prave6e bronhiti i pnevmonii.Za sega nqmame takiva problemi,dano da ne se stiga do tqh otnovo!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар