Майчинство

Детската астма се лекува успешно

25.11.2005г. / 15 19ч.
Аз жената
Детската астма се лекува успешно

Ако се лекува правилно и достатъчно продължително, астмата при децата може да бъде овладяна напълно, подчертаха изтъкнати български лекари специалисти по повод предстоящата утре Национална експертна конференция по детска астма.

Според съвременните разбирания астмата е хронично белодробно възпаление. Това е най-разпространеното и социално значимо заболяване сред неинфекциозните болести. Лечението й е скъпо и продължително, а ако не се лекува правилно с напредването на възрастта на болния и развитието на астмата става все по-скъпо и по-неефективно, като често се стига до постъпване в болница и до инвалидизация.

По данни, изнесени на пресконференцията, потенциалните и настоящи астматици у нас са 2 милиона, 480 хиляди от тях – диагностицирани. Болните от астма в целия свят са 300 милиона, което е в пъти повече спрямо другите най-разпространени и социалнозначими болести – диабет (150 милиона) и СПИН (40 милиона). Директните и индиректните икономически разходи, свързани с астмата са също огромни – 17.7 милиарда евро годишно в Европа.

При децата в повечето случаи астмата е с алергична природа. Обикновено е провокирана от инфекции, най-често вирусни. Тя протича атипично. Характерните симптоми са свиркащо дишане, кашлица, намалена физическа активност на децата и нощни събуждания. В 80 % от случаите на детска астма първите симптоми настъпват в периода от 0 до 5 години.

По световни епидемиологични данни разпространението на астма при децата е с честота около 10%. В България децата с лека и умерена персистираща астма са около 15 000. От тях едва 2500 получават всеки месец контролираща терапия.

Изключително важно за поставяне на диагнозата бронхиална астма и за контрол на лечението й, е функционалното изследване на дишането. То дава информация за типа дихателна недостатъчност.

Известно е, че противовъзпалителното лечение при деца с астма трябва да започне рано и да бъде достатъчно продължително. Подборът и дозировката на медикаментите става според етапа на развитие, до който е достигнала болестта, при спазване на стъпаловидния подход.

Глюкокортикостероидите повлияват един от основните механизми на астматичното възпаление и са златен стандарт при лечението на астма. Инхалаторите не дават системни странични ефекти и в повечето случаи са достатъчни за овладяване на астмата и осигуряване нормален живот на детето.

Понякога, когато лечението с кортикостероиди не дава достатъчно добър резултат и дозата се налага да се повиши до вече не толкова безобидни нива се преминава към нов клас медикаменти – левкотриеновите антагонисти. Те блокират един от основните медиатори на възпалението при астма (левкотриени). Така се осигурява по-добър контрол върху заболяването и е възможно намаляването на дозата на кортикостероида.

В България вече има достъпен медикамент от групата на левкотриеновите антагонисти (Singulair), които НЗОК включи в листата си и заплаща 100 % за деца от 1 до 15 г. възраст. От септември месец тази година той се изписва без протокол от пулмолози, алерголози и педиатри. Това са европейските стандарти за лечение на астмата, които се прилагат и в България. Българските специалисти имат вече 4-годишен опит с този вид медикаменти и резултатите от първоначалните изследвания са повече от обнадеждаващи. Те показват, че при неадекватно контролирана астма, добавянето на левкотриенов антагонист подобрява вентилаторната функция, намалява нуждата от инхалации, подобрява симптомите не само от страна на астмата, но и от носа. Ефектът е налице и при възрастни, и при деца, без да се регистрират сериозни и изразени странични ефекти.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
татяна ( преди 11 години )
здравейте,имам две деца-момиче на 7г.и момче на 6г.,от три години са с бронхиална астма.от както я откри др.куфарджиева и ни изписа сингулар и не са спирали да го пият.доволна съм много, но и голямо влияние си оказва лечението в сандански.тази година пропуснахме поради финансови затруднения и си оказа влияние.през последните два месеца момчето ми прави пристъпи със задух, а момичето с постоянна кашлица/денонощно/спасява ме само инхалатора на ток с включен вентолин.сандански му е майката.успех на всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Силвия ( преди 11 години )
здравейте ! дъщеря ми е на 8 год. от 1 месец е с диагноза астма. започнахме лечение с буто-асма и будиаир жет в началото имахме подобрение кашлицата се овлажни и в един даден момент кашлицата се усили и е дразнеща. някой ако е ползвал същите инхалатори моля да ми пише на malkata_magdalina***abv.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
миглена ( преди 11 години )
синът ми е на 1.8год. и от един месец е с бронхиална астма с алергичен компонент.Приемаме капки ксизал, фликсотид-инхалер,фликсоназе и сингулар.правил е 4 спазъма за една година.засега е добре,да чукна на дърво.доволна съм от д-р пейчева от стара загора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
leman ( преди 11 години )
zdravyte imam 2 momiceta golyamata e bolna ot astma naucihme go predi mesec piem lekarstva no ste gi sprem da probvame dali ste prodilji kaslicata kaza doktorkata predi 2 meseca byahme v bilyariya tan doktorkata ni kaza ce imala trete slivica no kit se virnem v belgiya naucihme ce e astma dano vsicki deca se izlekuvat birzo i nie uspeh vi jelaya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Гери ( преди 11 години )
Синът ми е на 1г6м.и установихме че има белодробна астма от алерголог.В момента провеждаме лечение:с бейбихалер-FLIXOTIDE 50 и ventolin при нужд,methylprednisolon или медрол- по схема,сингулер.Много съм уплашена при тази внезапна диагноза,като до сега сме хоспитализирани 2 пъти и не беше установена подобна диагноза.Моля ви пишете ми да разбера нещо повече,от какво трябва да се предпазваме занапред.Благодаря Ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
patricia ( преди 11 години )
инхалатор може да се купи от представителството на фирма омрон. тел. 02975 27 00.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Христина ( преди 11 години )
Сина ми е на 10 год. От 6 год. е с диагноза бронхиална астма с алергичен компонент,От декември 2008 год. много добре се чувства,когато взема сингулар,почти не прави спазми, а ако възникнат ги преодоляване с 1-2 инхалации с Вентолин.Аз съм доволна от това лекарство,в зимните месеци го комбинираме с флексотид,през останалото време и с хомеопатия.Успех на всички ***, които се борят децата им да дишат добре!!!На децата -също!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Розалина ( преди 11 години )
Здравейте дъщеря ми е на 6.5г. и от 3ри години е с астма лекуваме я с Сингулер преди взимаше и Флексотит а когато е с пристъп Вентолин. Зимата профилактично давам Рибомунил сашета и съм доволна , но за последните два месеца направи три пристъпа след като се връщаше от море. Мисля да я водя в Сандански на санаториум дайте съвет ходили ли сте? Сингулера е безплатен вчера го взех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
аз ( преди 11 години )
за астма най добрият инхалатор е Aaraneot glaxo smithklein всичко друго е жива порнография ама скапаната ни държавка не го внася, иска хората да се мъчат кат кучета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
violeta tihomirova ( преди 11 години )
DISTERAMI E NA3 GODINKI OT 7 MESESA E SIS ASMA I SE LEKUVA SIS SINGULAIR SAMO EDIN PIT HODIHME NA SANDASKI ZA 2SENMISI ISI MNOGO DOVOLNA OT TAM BYAHME NA KVARTIRA HODIHME NA SANATORUMA SAMO ZA LECENIE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар