Майчинство

Какво да правим, когато детето е с наднормено тегло?

Трябват спешни мерки и решимост

19.06.2013г. / 17 25ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Няма начин да не сте забелязали тенденцията, която и статистиката улови – че всяко второ или трето дете у нас вече е с наднормено тегло. Причините за това явление са много – заседнал начин на живот, консумация на изключително вредни нездравословни високо въглехидратни храни, липсата на активни спортни занимания в училище и разбира се, донякъде генетичната наследственост.

Когато детето е с наднормено тегло това не може и не бива да се приема от родителите с пренебрежение. Не само защото излишните килограми са естетически критерий, по който децата, особено тийнейджърите преценяват своите връстници и децата с подобен проблем трудно биват приемани от другите без насмешка. Но най-вече, защото наднорменото тегло е сериозен риск за здравето на децата и застрашава бъдещото им здравословно състояние.

Първата стъпка, с която трябва да започне промяната на ситуацията е да признаете, че сте изпуснали положението. Много родители си казват: „Е, какво пък толкова, малко е закръглен/а, като порасне, ще влезе в нормата." Голяма грешка. Погледнете ситуацията, ако това не е вашето дете, какво бихте си помислили. Че има проблем, нали? Признайте си, че трябва да се вземат мерки и вече ще сте на прав път.

Свързани статии

Втората стъпка е да поговорите с детето. Попитайте го дали се харесва, намира ли нещо в себе си, което би искало да промени, дали се чувства добре в тялото си? Важно е промяната да започне и от самото дете. Защото е много възможно то да чувства притеснения за теглото си, но да не смее да си признае. Или пък да чувства дискомфорт, но да не знае как точно да си го обясни. При всички случаи, децата са надарени с изключителна сетивност и те усещат, когато нещо не е наред.

Следващата стъпка е да начертаете план за действие. Планът е условен, разбира се. Нахвърляйте спешни мерки, посредством които детето да започне да слабее. Ограничете вредните храни, възползвайте се от лятото и пресните плодове и зеленчуци. Заменете чипса, зрънчото и вафлите с череши, диня, пъпеш, ябълки, праскови и пресни салати. Спрете газираните напитки. Запишете детето на спорт който му харесва и ще практикува с желание и амбиция. Запомнете, че всички тези мерки трябва да са съобразени с характера на детето и неговите желания. Насила хубост не става, особено пък за един ден. Но ако сте решими личности и искате най-доброто за детето си, ще намерите начин да го осъществите.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
tani80s ( преди 10 години )
По-добре превенция отколкото спешен план за действие при наднормено тегло.Не давам на детето си зрънчо,вафли чипс,шоколади.Даже не ги е вкусвал,по-вкусни са му пресните плодове.Тях предпочита поне засега пред сладкишите.Ходим по парковете за да тича,а не в къщи закотвен.Съвсем малко е необходимо,особено когато са малки децата.Трябва само малко желание от родителите.Не е трудно да положим добрите основи още от детството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар