Майчинство

С деца на ... пролетно почистване

28.02.2006г. / 21 34ч.
Аз жената
С деца на ... пролетно почистване

В началото на пролетните дни всяка домакиня отделя време за почистване на дома. Но как става това в компанията на деца?
Няколко дни преди набелязания ден обяснете на малките помощници какво ще включва пролетното почистване и с какво могат да ви бъдат полезни. Например при разчистване на гардероба и шкафовете, малчуганите могат да прибират в пликове ненужни вещи, да бършат праха от нечупливи съдове, да забърсват кухненските шкафове и да помагат при пресаждането на растенията. Всички действия трябва да са съобразени с нивото им на умения и тяхната безопасност.

Ще се изненадате приятно, с колко много неща могат да ви помогнат три-четири годишните деца. Ако са мотивирани, работата със сигурност ще им достави удоволствие. За целта може в началото на деня да скриете дребни лакомства на различни места в къщата – в гардероба, под леглото или зад шкафа. Децата ще са радостни да ги събират и излапват, като в определен час обявите “време е за сладкиши”. Това ще им дава стимул за работа и няма бързо да загубят интерес, което често се случва при малките деца.

Друга хитрост, която можете да приложите, е играта на почистване. Предварително направете цветна корона от хартия, на която пише “чистота”. Сложете я на едно от децата и го обявете за цар на чистотата. Тогава му възложете някоя задача свързана с чистенето. Нека ви помогне за 15 минути. После извикайте следващия за следващите 15 минути.

Списъкът със задачи от домакинството е безкраен и когато децата са около вас, той става почти неизпълним. Помощта на всеки член от семейството ще направи задълженията ви по-леки и ще се справите по-бързо. От друга страна почистването е прекрасен начин децата да свикнат да работят в екип, което ще възпита у тях чувството на сплотеност.

Коментирай