Майчинство

Децата се нуждаят от поне час физическа активност на ден

Момченцата в ранна детска възраст се нуждаят от повече минути физическа активност, за да предотвратят риска от сърдечносъдови заболявания

07.08.2013г. / 09 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Колко активно е детето ви? Спортува ли? Според ново проучване, публикувано в списание BMC Medicine момченцата в ранна детска възраст се нуждаят от повече минути физическа активност, за да предотвратят риска от  сърдечносъдови заболявания. Изследването е направено сред деца до деветгодишна възраст.

Анализирани са били нивата на кръвното налягане и нивата на холестерола. Това, което са установили изследванията е, че за момчета между шест и девет годинки са нужни около 80 минути физическа активност на ден. 

Свързани статии

При момичетата един час е достатъчен. Кои физически активности са подходящи за подрастващите?

Аеробните движения като  бягане, скачане, колоездене, танци и други забавления.

Катерене - за  мускулно укрепване.

Скачане на въже, игра на дама - за укрепване на костите.

Плуване -  за развитието на всички групи мускули, при гръбначни изкривявания. 

Според учени малките деца се нуждаят от 30 минути, организирани физически активности и от поне едночасови игри по тяхно желание. Ако детето ви е в детската градина или предучилищна група трябва да сте сигурни, че за него се отделя необходимото време, за да тича, скача или плува. 

Не забравяйте, че моментите, прекарани заедно с децата са добър повод да спортувате заедно. Карайте колело заедно или играйте на федербал, тенис, дама, охлюв, важното е да се движите активно.

Коментирай