Майчинство

Знаем ли как да се справим с наднорменото тегло при децата

Свалянето на килограмите трябва да е постепенно, започвайки с намаляването на бели храни

22.08.2013г. / 16 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Все по-често се забелязва тревожната тенденция, че голяма част от децата у нас са с наднормено тегло. Ако няма някакъв здравословен проблем, то причината обикновено е ниската физическа активност и липсата на полезни храни в дневното меню.

В резултат родителите или не обръщат внимание на този проблем или се опитват да поставят децата на стряскащи диети.

Свалянето на килограмите трябва да е постепенно, започвайки с намаляването на бели храни, като бял хляб, тестени закуски, захар. Родителите трябва да разговарят с децата и да се опитат заедно да преборят няколкото килограма отгоре. Промените изискват време и постоянство.

Ето няколко прости примера как да започнете.

По-рядко или изобщо не купувайте подсладени и газирани напитки. Тук се включват и енергийните напитки, соковете в кутии. Ако все пак държите на соковете, трябва да ги разреждате с вода.

Уверете се, че детето разполага с достатъчно време за сън. Както при възрастните, така и при децата малкото часове сън имат връзка с трупането на килограми. Когато не се наспиват, тялото им произвежда хормона грелин, отговорен за огладняването. 

Повече време за активна игра и спорт и по-малко време пред телевизора и компютъра. Възрастните, които водят заседнал начин на живот, знаят колко пагубно е това за здравето им. Затова не допускайте и малките да се превърнат от рано в заседнали възрастни хора.  

И не на последно място, грижете се за емоционалното  им здраве, което също е важно. Децата, които са подложени на стрес и тормоз са склонни да преяждат също като възрастните.

В наши дни пред децата се открива огромен избор от  лакомства и храни, които те бързо превръщат в любими. Възрастните знаят какво е добре да консумират и в какви количества, за да са здрави. Но децата разчитат изцяло на тях. Родителите са тези, които възпитават и изграждат културата на хранене.

Тя започва от първите дни на детето. Знаете ли кои храни са полезни за децата ? Някои от тях успешно заместват вредните и бързи закуски, доставяйки на детския организъм полезни витамини и минерали.

Вижте кои храни освен плодовете и листните зеленчуци не бива да липсват в детското меню. Те са част от здравословния начин на живот на децата и помагат в борбата с наднорменото тегло.

Овесена каша

Здравословен старт на деня за цялото семейство, който успешно замества зърнените закуски. Съдържат малко количество захар, много фибри и нямат изкуствени съставки и оцветители. Поддържа нормални нива на кръвната захар и дава енергия през целия ден. Комбинирайте ги с прясно мляко, ядки и пресни плодове. Може да добавите и няколко парченца натурален шоколад.

Авокадо

Освен всички останали плодове авокадото е източник на мононенаситени мазнини, важни за растежа на децата.

Фъстъчено масло

 Богато е на протеини, желязо и цинк. Сандвич с фъстъчено масло е по-добрият вариант от такъв, в който сте сложили майонеза и кетчуп. Но не бива да се прекалява с неговата консумация. Две супени лъжици на ден са напълно достатъчни, както за възрастните, така и за децата.

Боб и леща

Богати са на фибри и протеини. Може да ги приготвите под формата на полезни супи или яхнии. Или да бъдат част от вашата салата или здравословни сандвичи.

Яйца

Те съдържат важния за развитието на мозъка холин. Добър източник са на цинк и протеини. Ако детето е под една годинка, избягвайте да му давате белтък, за да не прояви алергична реакция. 

Сьомга

Мазна риба, богата на омега-3 мазнини, полезна за мозъка и зрението. 

Пресни плодови и зеленчукови сокове

 Детето винаги трябва да има със себе си шише с вода или друга напитка, особено, ако ходи на училище. Вместо соковете в картонени кутии, може да му приготвите пресни сокове, които да го ободрят и заредят с витамини за целия ден.

Коментирай