Майчинство

Витамини, от които се нуждаете след раждането

Витамин A и...

31.10.2013г. / 14 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

След раждането на бебето тялото на майката преминава през труден период. Всяка промяна, която се случва в него е вид стрес за организма. Грижите покрай бебето, неправилното хранене и умората, могат да доведат до дефицит на някои важни витамини, от които се нуждае всяка жена след раждането.

Въпреки че приемате плодове, зеленчуци и други храни богати на витамини и минерали, вие ще се нуждаете най-много от следните, които са изброени. Може да ги приемате под формата на хранителна добавка (попитайте вашия лекар) или хранейки се здравословно.

Витамин B9

Познат е още като фолиева киселина, която сте приемали по време на бременността си, за правилното развитие на нервната система на бебето. Важно е да приемате от нея и след като родите. Тя ще попречи на следродилната депресия, която е често срещана.

Витамин A

Този витамин има антистареещо действие, а също така е важен и за здравето на косата. След раждане жената губи повече коса от нормално. Това е естествен процес, който отшумява след няколко седмици. Витамин A, приеман под формата на хранителна добавка или добавян в домашните маски ще заздрави косата.

Свързани статии

Витамин C

Витамин C е много важен за тези майки, които ще кърмят. Той ще засили имунната им система. Хапвайте повече портокали.

Витамин D

По време на бременност, а и след това, жената се нуждае от достатъчно количество калций, за да има здрави кости, зъби и нокти. След раждането тялото ви губи от този важен елемент. Консумирайте повече млечни продукти.

Витамин E

Витамин E е важен за състоянието на кожата. Благодарение на него тя запазва своята еластичност и младост. Мощен антиоксидант е и осигурява нормалното кръвосъсирване и зарастване на раните.

Коментирай