Майчинство

Пълнозърнести култури, подходящи за бебета

Разнообразете менюто на вашето дете и го направете по-здравословно

06.01.2014г. / 16 00ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Зърнените храни са изключително полезни както за малките, така и за възрастните. Можете да се възползвате от разнообразието, което природата предлага. Така че вместо да варите една и съща каша от ориз, можете да включите различни полезни суперхрани в менюто на вашето бебе.

Киноа

Това е една суперхрана, която не съдържа глутен и е подходяща ако детето ви има глутенова непоносимост. Това е една своеобразна хранителна централа, пълна с енергия, богата на фибри и желязо. Сварете я в пилешки бульон и добавете пюре от зеленчуци. Варете на умерен котлон в кокосово мляко, прибавете банан и след това пасирайте всичко.

Кафяв ориз

Защо да приготвяте бял ориз за вашето бебе, като можете да го замените с кафяв? Белият ориз е рафиниран и от него са премахнати голяма част от полезните фибри, подобно на бялото брашно и бялата захар. С кафявия ориз бебето ви ще получава необходимото количество антиоксиданти и селен, които помагат при превенцията срещу рак, артрит, сърдечни заболявания и заболявания на щитовидната жлеза.

Просо

Просото е с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на фибри. Освен това просото съдържа и известно количество серотонин, което действа успокояващо на бебето.

Булгур

Булгурът се употребява повече в в Близкия изток и е подобен на кускус. Можете да го варите на котлон докато набъбне. След като е сварен добавете печени зеленчуци, например моркови и цвекло, и пасирайте. Тази каша е богата на фибри, протеини и манган, което помага за здравината на костите на вашето бебе.

Овес

Пълнозърнестият овес е незаменим в менюто на бебето. Той също е богат на фибри. А и засища за дълго време коремчето на вашето мъниче. Отнема само 3 минути да се приготви. Бързо се сварява, добавят се плодове и се пюрира. Ето ви бърза и полезна закуска между храненията!

Пълнозърнеста пшеница

При захранването е най-подходящият момент да включите пълнозърнестата пшеница в менюто на детето ви. Здравословните вкусове е добре да се култивират от най-ранна възраст. Не се притеснявайте да му давате по малко нарязани на ситно сварени пълнозърнести макарони или кубчета пълнозърнест пшеничен хляб.

Елда

Елдата е още една суперхрана, която напоследък става все по-застъпена в менюто на много хора. Използва се широко и в диетите за отслабване. Съдържа протеини, има нисък гликемичен индекс, което балансира нивата на кръвната захар, богата е на важни за организма аминокиселини, не съдържа глутен. Многото й качества я правят особено полезна и препоръчителна както за деца, така и за възрастни.

Коментирай