Ставането посред нощ, за да сменят мокрия чаршаф на детето, се е превърнало в рутина за много родители. Този проблем се среща изключително често, само че никой не го обсъжда извън семейството. Много родители изпитват трудност да разговарят за проблема и се правят, че той не съществува.

Този „таен“ проблем кара да се чувстват зле както родителите, така и децата. Щом нещо се крие и не се споменава, за 90% от децата това означава, че никой друг няма такъв проблем, освен тях. Това ги кара да се чувстват още по-депресирани и нещастни.

Това далеч не е вярно. Огромен брой деца мокрят леглото нощно време. Според статистиката, момчетата са по-склонни да имат този проблем. Децата като цяло развиват способност да контролират пикочния си мехур в различни възрасти – някои по-рано, други по-късно.

Обикновено повечето деца продължават да се напишкват след 5-годишна възраст. Това може да продължи до 10 години. Обикновено след тази възраст този проблем отшумява, ако няма друга физиологична предпоставка за съществуването му.

Нощното напикаване е много разочароващо за децата, особено ако братята и сестрите им се подиграват. Родителите също понякога могат да развият депресивни симптоми заради тази неприятна ситуация, повтаряща се почти всяка нощ. Тази, понякога неизбежна част от израстването, не трябва да бъде травмираща за детето.

Родителите трябва да разберат причините, да ги обяснят на детето и заедно да говорят за проблема и да предприемат стъпки за решаването му.