Майчинство

Митове за бебешкото хранене и алергиите

Какъв тип храна е най-добре да се дава на бебето при захранването с твърда храна?

17.03.2014г. / 14 54ч.
Илияна Николова
Снимки: Photl

Снимки: Photl

Новородените бебета са що годе лесни за хранене – за закуска – мляко, на обед – мляко, за вечеря – пак мляко. Но след шестия месец идва моментът, в който бебето трябва да започне да се захранва с твърда храна. За някои майки това е добре дошла промяна, ако са имали проблеми с кърменето, за други този преход предизвиква тревожност, заради множеството митове за бебешкото хранене.

Различните източници предлагат противоречива информация по този въпрос. Дори и най-добронамерените съвети на близките ви могат да объркат правилното хранене на бебето, което от своя страна в някои случаи води до усложнения.

Какъв тип храна е най-добре да се дава на бебето при захранването с твърда храна? Кои храни могат да предизвикат хранителни алергии и как могат да бъдат избегнати? Блуждаещите митове по тези въпроси със сигурност са много. Ще се опитаме да хвърлим повече светлина върху някои от тях.

Мит №1: Първата храна на бебето трябва да е оризова каша

Оризовата каша и въобще зърнените храни са се утвърдили през годините като най-подходящите твърди храни за бебета след 6-месечна възраст. Традиционно месото бива изключвано от бебешката храна, поне през първите месеци от захранването. Но в действителност е подходящо за кърмачета, тъй като може да спомогне за насърчаване на оптималното храносмилане, ако се въведе правилно още в началото на програмата за захранване.

Оризовата каша не е единствената опция за първа храна на бебето. Всяка мека, витаминозна и питателна, най-вече хипоалергенна храна, е подходяща за постепенно включване след шестия месец.

Свързани статии

Мит №2: Бебетата са изложени на висок риск от хранителни алергии

Много млади родители са силно загрижени за евентуалните алергични реакции, които бебето им може да добие. На където и да се обърнем има предупреждения за храненето на бебетата и алергиите. Това е създало впечатлението, че голям процент от децата имат хранителни алергии, както и че опасността дебне от всяка храна.

Истината е успокояваща. Всъщност само 8% от децата под 6-годишна възраст имат нежелани реакции при поглъщане на определена храна, като едва между 2 и 5% са установените алергични реакции.

Хората често бъркат реакцията към храната с алергична реакция. Например, ако детето има някакъв стомашен проблем като непоносимост към лактозата, той може да причини дискомфорт и реакция на организма, но това не е алергия.

Все пак е установено чрез многобройни изследвания кои са най-силните алергени измежду храните, които е добре да избягвате да давате на детето поне до 3-годишна възраст:

  • Фъстъци/фъстъчено масло
  • Яйчни белтъци
  • Ракообразни (миди, раци, скариди, стриди, омари)
  • Риба
  • Дървесни ядки (включително орехи и кашу)

Мит №3: Ако бебето отказва храна, значи не я харесва

Просто децата са изключително упорити по отношение на новата храна – тази, чийто вкус все още не познават бива избягвана. Много често с порастването започват да харесват храни, които в детските си години не са вкусвали.

Но все пак не насилвайте бебето ако се мръщи на определена храна.

Коментирай