Майчинство

Морбили – какво трябва да знаем за дребната шарка?

Симптоми и лечение

09.02.2015г. / 13 29ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Морбили е остро протичащо и изключително заразно инфекциозно заболяване. Причинява се от вирус, който предизвиква много висока температура, кашлица, зачервяване на очите и характерен обрив от дребни пъпчици.

Така наречената дребна шарка причинява предимно дихателни проблеми, които крият потенциално сериозни усложнения.

Какво не знаем за морбили?

Морбили не може да се диагностицира рано

За съжаление, ранните симптоми са подобни на обикновените грипни вируси – висока температура, умора, загуба на апетит, последвани от кашлица, зачервяване и сълзене на очите.

Чак на около третия-четвъртия ден започва да се забелязва характерния дребен обрив, който подсказва, че става дума за шарка. Обривът се появява откъм главата и прогресира надолу по тялото.

Морбили е силно заразно

Инфекцията на морбили продължава да витае във въздуха около 2 часа след като заразеният е напуснал помещението. Инкубационният период е около 4 дни, така че има доста време за разпространение на заразата преди болният да осъзнае, че всъщност е болен.

Свързани статии

Морбили може да предизвика сериозни усложнения

Тази инфекция може да предизвика сериозни усложнения като пневмония и ушни инфекции. Повечето деца се възстановяват лесно, но приблизително на всеки 1000 случая, един човек развива усложнения. Някои от тях дори могат да доведат до трайни увреждания на мозъка. 2-3 от хората с усложнения умират от морбили.

Ваксината е безопасна

Проучванията показват, че ваксината срещу морбили е безопасна. Информацията е публикувана в списание Pediatrics.

Ваксината наистина действа. 95% от децата, ваксинирани срещу опасната инфекция, развиват имунитет. Ваксината се поставя на два пъти в детска възраст. Трябва да се има предвид, че имунитетът може да изчезне с течение на времето.

Какво е лечението на морбили?

Специално лечение няма, лекуват се симптомите и последиците от инфекцията. Хубаво е да се почива на спокойствие в легнало положение у дома. Пият се много течности, облекчава се кашлицата с щателно овлажняване на въздуха в помещението, при висока температура се прилагат антипиретици или болкоуспокояващи.

Важно е детето да се храни добре и здравословно, за да се укрепи имунната система.

Коментирай