Когато в една двойка се появи бебе, грижите за него придобиват първостепенно значение. Родителите се стремят да осигурят най-доброто, обгрижват постоянно бебето, облекчават коликите му и по всякакъв начин се опитват да му създадат максимален комфорт.

Носенето на бебето в първите седмици след раждането в така наречените слинг шалове, може да има много предимства не само за него, но и за родителите. Вижте няколко добри причини да опитате да носите бебето си по този начин.

Носенето на бебето в слинг шал му помага да се чувства в безопасност. Според едно изследване, бебетата, които са носени в такива шалове или „кенгуру“, плачат с 40-50% по-малко, отколкото останалите, които страдат и повече от колики.

Слинг шалът ви дава възможността да се насладите на излетите в природата, когато нямате възможност да взимате бебешко кошче или количка с вас. Носенето на бебетата помага на майките да реагират навреме при възникнала нужда на тяхното бебе. Проучване показва, че майките, които носят бебетата си, са по-чувствителни към звуците, с които бебетата се опитват да подскажат за това, което им трябва.

Близостта на майката с бебето, която слинг шаловете осигуряват, насърчава развитието на езиковите умения на бебетата. Много майки избират да носят децата си до годинка в слинг шал.

Поставянето на детето на подходящо ниво за контакт с родителя помага да развие по-добре и по-бързо своите речеви умения. Бебетата обичат да бъдат носени и този акт създава доверие между тях и родителите.

И двете страни се чувстват по-сигурни, а младите майка и татко е много по-лесно да усетят какво не е наред с пеленачето им, което спестява и един момент на паника. В резултат всички са по-спокойни и щастливи.

Още по темата

Слинг шаловете са удобни за кърмене, което означава, че не се налага да седнете или легнете, за да нахраните бебето си. По този начин бебетата могат да сучат и по-често и така да се скъси времето между храненията. Те са спокойни, сити и изразходват енергия, за да растат.

Понякога майката остава само с бебето, както и с куп домашни задължения. Слинг шалът позволява да имате две свободни ръце, да сте до бебето си неотлъчно и да си свършите задълженията.

Друго любопитно изследване показва, че носенето на недоносени бебета в слинг шал им осигурява по-спокоен сън, те плачат по-малко, а това носене изгражда у тях усещане на сигурност, а също така е важно и за психомоторното им развитие.

Слинг шаловете ви помагат да приспите бебето си по-лесно, без значение дали сте у дома, на ресторант, на почивка.