Майчинство

Ползите от слинг шаловете

Слинг шаловете създават сигурност и доверие между майката и бебето

23.02.2015г. / 12 44ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Когато в една двойка се появи бебе, грижите за него придобиват първостепенно значение. Родителите се стремят да осигурят най-доброто, обгрижват постоянно бебето, облекчават коликите му и по всякакъв начин се опитват да му създадат максимален комфорт.

Носенето на бебето в първите седмици след раждането в така наречените слинг шалове, може да има много предимства не само за него, но и за родителите. Вижте няколко добри причини да опитате да носите бебето си по този начин.

Носенето на бебето в слинг шал му помага да се чувства в безопасност. Според едно изследване, бебетата, които са носени в такива шалове или „кенгуру“, плачат с 40-50% по-малко, отколкото останалите, които страдат и повече от колики.

Слинг шалът ви дава възможността да се насладите на излетите в природата, когато нямате възможност да взимате бебешко кошче или количка с вас. Носенето на бебетата помага на майките да реагират навреме при възникнала нужда на тяхното бебе. Проучване показва, че майките, които носят бебетата си, са по-чувствителни към звуците, с които бебетата се опитват да подскажат за това, което им трябва.

Близостта на майката с бебето, която слинг шаловете осигуряват, насърчава развитието на езиковите умения на бебетата. Много майки избират да носят децата си до годинка в слинг шал.

Поставянето на детето на подходящо ниво за контакт с родителя помага да развие по-добре и по-бързо своите речеви умения. Бебетата обичат да бъдат носени и този акт създава доверие между тях и родителите.

И двете страни се чувстват по-сигурни, а младите майка и татко е много по-лесно да усетят какво не е наред с пеленачето им, което спестява и един момент на паника. В резултат всички са по-спокойни и щастливи.

Свързани статии

Слинг шаловете са удобни за кърмене, което означава, че не се налага да седнете или легнете, за да нахраните бебето си. По този начин бебетата могат да сучат и по-често и така да се скъси времето между храненията. Те са спокойни, сити и изразходват енергия, за да растат.

Понякога майката остава само с бебето, както и с куп домашни задължения. Слинг шалът позволява да имате две свободни ръце, да сте до бебето си неотлъчно и да си свършите задълженията.

Друго любопитно изследване показва, че носенето на недоносени бебета в слинг шал им осигурява по-спокоен сън, те плачат по-малко, а това носене изгражда у тях усещане на сигурност, а също така е важно и за психомоторното им развитие.

Слинг шаловете ви помагат да приспите бебето си по-лесно, без значение дали сте у дома, на ресторант, на почивка.

Коментирай