Майчинство

Видовете белези и петна по рождение

Кои са опасни и кои – не?

16.11.2015г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Рождените белези понякога са притеснителни, понякога са приемани като част от тялото и личността.

Много бебета се раждат с области по кожата, които имат различна пигментация или пигментация липсва. В повечето случаи тази пигментация избледнява или изчезва след няколко месеца.

Иначе родилните белези по кожата са постоянни и не изчезват до края на живота. Най-големи притеснения предизвикват онези белези, които са по главата, лицето и видимите части на тялото.

Кои са различните видове родилни белези?

Паякообразни белези (Spider marks)

Паякообразните белези представляват мрежести образувания, наподобяващи паяжина от струпани на едно място капиляри. На медицински език се наричат невуси. Много от тях също изчезват през първата година от живота на бебето. Тези, които остават, обикновено не са рискови, но е добре да се следят от специалист периодично.

Ягодови хемангиоми (Strawberry patches)

Ягодовите хемангиоми също представляват съвкупност от повърхностни капиляри. На цвят са ярколилави или червени. Понякога са релефни, понякога гладки. В доста случаи те изчезват напълно или се свиват с годините. В по-редки случаи ягодовите хемангиоми растат до втората годинка на бебето. Обикновено до оперативно отстраняване не се стига, тъй като се считат за безопасни, а отстраняването крие рискове от оставяне на дълготрайни белези.

Щъркелови белези (Stork marks)

На медицински език тези белези се назовават под общото наименование съдови екстазии. Представляват повърхностни розови петна по кожата. Най-често са разположени по клепачите, носа, горната устна или по врата. Най-общо казано, това са най-често проявяващите се по лицето кожни образувания от родилен характер.

В половината от случаите тези белези изчезват или избледняват. Най-видими стават, когато бебето плаче. Тогава цветът им става наситен.

Монголоидни петна (Mongolian patches)

Този тип родилни белези приличат на синини и натъртвания. Имат синкав или лилав цвят. Появяват се най-често по крайниците на бебето, хълбоците или по гърба. Получават се от натрупване на пигментни вещества под кожата. Този тип белези невинаги се появяват при самото раждане. Могат да се проявят часове след него.

Считат се за напълно безвредни, дори могат да изчезнат през следващите няколко години от живота на бебето. Но дори да останат, не са от рисков характер.

Белези тип „портвайн“ (Port wine patches)

Тези родилни петна най-често се проявяват в горната част на лицето и главата. На цвят са тъмнолилави или тъмночервени. Получават се поради натрупване на разширени капиляри на засегнатото място. Рядко избледняват. Дори с годините могат да станат още по-тъмни. Отстраняват се с помощта на лазер или хирургически.

Свързани статии

Вродени невуси

Тези петна приличат на бенки, но често са с неравна форма. Някои могат да са доста обширни. Имат кафяв цвят като нюансите могат да варират от светлокафяво до тъмнокафяво, почти черно. Невинаги са гладки, могат да бъдат и с неравна повърхност.

Както знаем, повечето бенки не са рискови, но по-големите задължително трябва да бъдат наблюдавани от специалист с цел намаляване на риска от разрастване на злокачествена маса.

Снимки: iStock; Wikimedia Commons

Коментирай