Майчинство

Натурални лекове за деца

Джинджифил при астма

02.12.2015г. / 14 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Едни от най-често срещаните здравословни проблеми при децата са настинката, кашлица, ушни инфекции, астма, диария, зъбобол, болки в стомаха, кожни обриви и други.

Докато имунната система на децата укрепне, всяка настинка е предизвикателство за родителите. За да бъдат тези моменти по-леки, споделяме няколко натурални лека за деца.

Джинджифил при астма

Астмата се среща не само при възрастните, но и при децата. Тя често е придружена с неразположения като затруднено дишане, кашлица, стягане около гърдите и задух. Състоянието може да бъде предизвикано от алергии, замърсяване на въздуха, респираторни инфекции и влажен климат.

Джинджифилът е един от най-добрите естествени лекове, които действат противовъзпалително, спомагат за намаляване на възпалението на дихателните пътища. За да направите домашен лек, смесете равни количества сок от джинджифил, сок от нар и мед. Детето трябва да пие от сиропа по 1 супена лъжица 3 пъти на ден.

Зехтин при болки в ушите

Болките в ушите при деца са често срещани, особено по време на настинка и грип. Те са причинени от ушни инфекции и натрупването на течности в средното ухо.

Най-доброто лечение за болки в ушите, когато не разполагате с капки е зехтинът, който помага да се отървете от ушните инфекции.

Капнете 3 или 4 капки хладък зехтин в ушния канал. След това поставете памучен тампон. Прилагането на топла кърпа (но не мокра) около засегнатото ухо също може да помогне за облекчаване на болката.

Копър за стомашни и коремни болки

Почти всички деца страдат от болки в корема. Обикновено неразположенията се дължат на запек, лошо храносмилане, газове, киселинен рефлукс, стомашен грип, хранително отравяне, преяждане, колики.

За тези моменти са ви нужни семена от копър или стръкове прясна билка. Ако ще ползвате семена, счукайте 1 чаена лъжичка семена от копър и ги накиснете в чаша гореща вода за 10 минути. След това ги прецедете, добавете малко мед и давайте на детето от тази напитка два пъти дневно.

Ако имате свежа билка, сварете отвара от нея и отново я подсладете с мед.

Нощно напикаване

Процесът на несъзнателно уриниране е често срещан при малките деца. Случва се в резултат на прекомерно образуване на урина, стрес, настинка. Един от най-добрите натурални лекове за този проблем е канелата. Давайте на детето един път на ден да дъвче малко парче пръчка канела или поръсете подправката на препечена филийка.

Свързани статии

Банани и ванилия при диария

Диарията също се среща при малките в резултат на някаква инфекция, консумация на нечисти храни и напитки, хранително отравяне. Един от най-добрите лекове за диария е консумацията на неузрели банани.

Те съдържат пектин, който помага за лечението на диарията. Плодовете също са с високо съдържание на калий, който помага за възстановяване на електролитите, които могат да бъдат загубени по време на диария. Ванилията също е добър лек. Повече за нея може да прочетете тук.

Коментирай