Майчинство

Форум бременност и детско здраве представи много интересни теми и лектори

Близо 2000 души получиха ценни знания на петия форум на Puls.bg

06.04.2016г. / 15 07ч.
Аз жената
Форум бременност и детско здраве представи много интересни теми и лектори

Петият Форум бременност и детско здраве се проведе на 2 и 3 април в Националния дворец на културата. Събитието бе организирано от Puls.bg и събра на едно място близо 2000 бъдещи и настоящи родители. В двата дни на форума на сцената се качиха и изключително интересни лектори, които дадоха ценни съвети, свързани с бременността, раждането, особеностите при новороденото и грижите за детското здраве.

Модератор на панелите бе главният редактор на Puls.bg Румяна Тасева. Това поредно издание на форума беше белязано от много полезна информация, пълна зала и много усмивки. Първият ден на Форум бременност и детско здраве предложи на родителите три панела – „Бременност“, „Раждане 1“ и „Раждане 2“.

В панел „Бременност“ място заеха две основни теми – Ултразвуково изследване и доплер – какво проследява акушер-гинекологът в женската консултация? с лектор д-р Петя Чавеева от медицински комплекс „Д-р Щерев“ и „Кога бременността е рискова? Особености в проследяването на рисковата бременност“, с лектор доц. д-р Живка Карагьозова, акушер-гинеколог, началник отделение перинатална медицина, клиника „Майчин риск“, СБАЛАГ „Майчин дом“.

„Еднакво важни са и ранната, и късната фетална морфология. Всяка жена трябва да мине през скрининг тест за хромозомни заболявания, независимо от нейната възраст. Това е задължително в Европа и трябва и у нас да е така. Не мога да се съглася с това, че у нас бременните се разделят на под и над 35 години. Всяка жена трябва да има достъп и право на изследвания“, заяви д-р Петя Чавеева.

Доц. Живка Карагьозова говори за рисковите бременности. Тя обясни, че факторите, които определят рисковата бременност могат да са от различно естество – епидемиологично, чисто медицински фактори и рискове, които произтичат от самата бременност. „Епидемиологичните фактори включват социалният статус на майката, броя на ражданията, достъпът до медицински услуги и други.

Медицинските фактори включват всички заболявания, които предшестват и съпътстват бременността, АГ операции и състояния, които предхождат конкретната бременност. Рисковете, които произтичат от самата бременност могат да са диабет, кръвотечение, многоплодна бременност, неправилно прилежание на плода, промени в структурата на плацентата и други“, обясни доц. Карагьозова.

Във втория панел „Раждане 1“ бяха засегнати темите за „Цезарово сечение – защо е НЕалтернатива за избор при раждането“ с лектор д-р Мария Юнакова от медицински комплекс „Д-р Щерев“ и „Ролята на медицинския екип при естествено раждане?" с лектор Емилия Казълова, акушерка и председател на Алианса на българските акушерки. По думите на д-р Мария Юнакова цезаровото сечение не е алтернатива на естественото раждане.

Това не е така единствено в случаите, когато състоянието на жената крие риск за нейния живот и този на бебето. „Секцио се прилага при проблеми, които биха могли да настъпят при майката или бебето“, разясни тя. Емилия Казълова бе категорична, че предварителната подготовка за раждането е от голямо значение.

Добър вариант е и да се посещават училищата за бременни, тъй като там майките могат да получат индивидуален подход при подготовката за раждането, както и ценни съвети за техниките на дишане. В последния трети панел от първия ден на Форума на Puls.bg Елена Василева, акушерка, говори за „Раждането без болка – мисия възможна“.

Разяснения за стволови клетки от пъпната връв даде д-р Асен Пачеджиев, член на УС на Българската асоциация на тъканните банки, а д-р Славяна Галева, акушер-гинеколог от II-ра САГБАЛ "'Шейново“, представи презентация на тема „Комплексна грижа за майката и бебето. Зачатие, бременност и кърмене“.

Елена Василева даде ценни съвети на майките какво да правят непосредствено преди самото раждане, за да улеснят процеса. Тя обясни и физиологичните процеси, които настъпват в тялото на родилката и отговори на един от най-често задаваните въпроси – „Защо боли?“. „Колкото по-спокойни сте, толкова по-малко ще ви боли“, обясни Василева.

По думите ѝ у нас се наблюдава сериозен напредък по отношение на запазване на интимността на раждането. Във все повече лечебни заведения е възможно самостоятелно раждане, а не в стая с други родилки, каквато е била практиката преди години в българските болници, посочи тя. Заедно с жените в залата, Василева приложи техники на дишане, които помагат при появата на контракции, намаляват стреса и болката.

„Стволовите клетки са един вид биологична застраховка за детето или за бъдещите деца в семейството“, обясни д-р Асен Пачеджиев. Той посочи, че извличането на стволови клетки може да се случи при самото раждане, но и в по-късен етап. „Проблем у нас е ниската използваемост на пробите. В България има около 800 заявени донори в костно-мозъчния регистър. Не е ясно обаче колко от тях са годни донори към този момент. За сравнение, в по-развитите страни броят на донорите е по няколко хиляди“, заяви той.

По думите на д-р Славяна Галева идеалният поливитаминен препарат, който бременните приемат, трябва да отговаря на определени условия. Той трябва да е добре балансиран, да съдържа важните за бременността микронутриенти и да е с комплементарни механизми на действие. Добре е приемът на препарата да е веднъж на ден, тъй като често жените забравят да пият таблетките, ако приемът е разделен на няколко пъти през деня.

Коментирай