Майчинство

Вредни навици, на които учим децата

Твърде много електроника

15.05.2016г. / 10 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Родителството е най-трудната професия. Децата се учат на това как да се справят с трудностите, на правилния избор, на това да бъдат отговорни за своите действия от родителите.

Никой не е съвършен, но понякога не осъзнаваме как вредни навици от ежедневието възпитават в грешна посока децата. Ето един кратък списък, който е добре да промените.

Да бъдат прекалено самокритични

Високото самочувствие започва с родители, които с примера, който дават, както и с отношението си към децата, възпитават в малките как и до каква степен да оценяват себе си като личност. Замислете се колко често им показвате техните недостатъци и по какъв начин.

„Ти винаги грешиш!“, „Твоите съученици как се справят по-добре от теб!“ и т. н. са все „отровни“ думи, които не само, че не изграждат самочувствие, но на по-късен етап от живота вашите деца винаги ще търсят чуждото одобрение за това как се справят с живота.

Вместо това, показвайте им, че оценявате техните усилия. Когато допуснат грешки, дайте им съвет, насърчете ги да се учат от провала, а не да се страхуват от него.

Твърде много електроника

Въпреки забързаното ежедневие, в едната си ръка винаги държим таблет или мобилния си телефон. Понякога изглеждаме така, сякаш светът ни е събран в тези електронни устройства. Всъщност по този начин бягаме от нормалното човешко общуване не само с възрастните, но и с децата ни.

Те виждат този модел на поведение, приемат го за нещо нормално, следователно и го копират. Когато сте с децата, бъдете наистина там. Оставете телефона, компютъра, телевизора и играйте, забавлявайте се, разговаряйте и се опознавайте един с друг.

Неуважение към половинката ви

Показване на неуважение в дома, дори и под формата на шеги, може да внуши на вашето дете най-лошия навик в отношенията и на по-късен етап да се държи по подобен начин със своите партньори, приятели, колеги. Разбира се, че няма семейство, в което да няма спорове, нарушаване на добрия тон.

Но децата трябва да уважават първо своите родители, след това да се научат и на ефективна комуникация с партньора. Основите на всичко това се поставят в началото, в семейството. Също така, ако вие търпите лошо отношение, това също ще повлияе на самочувствието на детето един ден.

Свързани статии

Нездравословно хранене

Как се храните във вашето семейство? Утешавате ли мъката, консумирайки големи количества храна? Не забравяйте, че хранителните навици били те добри или лоши, започват в семейството и се предават на децата. Ето защо за доброто на вашите деца е важно да обърнете особено внимание на това какво слагате на трапезата.

В желанието си да угодят на малките, родителите им осигуряват честа консумация на бързи храни, тестени закуски, снаксове, лакомства, газирани напитки. Крайният резултат може да е разрушителен за здравето им.

Снимка: istock

Коментирай