Майчинство

Съвети за правилно къпане на новороденото

Как да правим бебешка баня?

09.06.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Къпането на новороденото бебе за някои родители е трудна задача. Въпреки инструктажа, който се дава в болницата, много заръки понякога объркват родителите и вкъщи те губят представа за това какво точно трябва да правят.

Преди всичко е важно да подредите всичко необходимо за банята на бебето. Ако нямате маса за повиване вкъщи, най-обикновена дъска ще свърши добра работа. Покрийте я отгоре с мек дюшек. Върху него постелете найлон, а най-отгоре хавлиена кърпа.

Поставете дъската напречно на мивката. Най-важно за къпането е всичко да ви е удобно и подръка.

Кои са най-важните неща при къпането?

Помещението трябва да е топло

Препоръчително е градусите в банята предварително да са в рамките на 22-24°C. Водата да е с подходяща температура – около 36-37 градуса. За целта ви е нужен термометър за баня. С негова помощ ще измерите необходимата температура. Ако бебето ви предпочита по-топла или по-студена вода, съобразете се с него.

Всичко трябва да ви е подръка

Гледайте да подредите необходимите принадлежности на една ръка разстояние, за да ви е удобно с едно посягане да достигнете до тях. А и да не се налага да оставяте бебето без надзор, докато търсите.

Необходимите ви принадлежности са шампоан, чиста мека хавлия, чисти дрешки, пособия за баня.

Свързани статии

Отделете си достатъчно време

За да приключите с банята пълноценно, а и за да сте спокойни, трябва да си отделите достатъчно време.

Няма значение къде точно ще къпете бебето – във ваничка, леген или в мивката. Важното е то да се чувства добре и да не е нервно. Важно е да правите ежедневна баня на бебето с цел висока хигиена и предпазване от кожни проблеми.

Ако обаче нямате време за пълна баня всеки ден, можете да правите и кратка версия на къпането – измиване на дупето с мек бебешки сапун и почистване на лицето, вратлето, ръчичките и гънките с памук, натопен в топла вода.

* * *

По материали от „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс

Издателство „Слънце"

Снимка: iStock

Коментирай