Майчинство

3 начина за стерилизиране на бебешко шише

Съвети при хранене от бутилка с адаптирано мляко

01.03.2017г. / 10 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако не кърмите по някаква причина, с прибирането у дома след раждането ще се изправите пред проблема с шишетата. Дори в началото да ви се струва сложно, бъдете сигурни, че бързо ще свикнете.

Необходими са ви: шишета, биберони, адаптирано мляко, условия за стерилизиране и вода. През първите шест месеца е препоръчително да използвате бутилирана или изворна вода. Ако приберете остатъка от мляко в шишето в хладилника, то може да се консумира през следващите 24 часа.

Ще са ви необходими около 7 шишета на ден. Ако не искате твърде често да стерилизирате, предвидливо купете седем шишета – с по-голяма вместимост и едно по-малко – за вода и сок. Всички шишета трябва да са от материал, който подлежи на стерилизация и не е чуплив.

Стерилизирането

Преди да стерилизирате шишетата, можете да ги измивате в миялна машина. Измиването е важно за премахването на бактериите. Безсмислено е да стерилизирате недобре измито шише!

Ако не ползвате миялна, измивайте шишетата след всяко хранене с препарат и топла вода. Напълнете ги догоре с гореща вода и капка препарат, изтъркайте шишето, биберона и запушалката.

Горещо стерилизиране

То е най-икономичният метод – в стерилизатор, в тенджера под налягане или просто в тенджера с вряща вода. Бибероните, шишетата, халките, предварително добре измити и изплакнати с гореща вода, трябва да врат 20 минути.

Студено стерилизиране

Студеното стерилизиране е може би най-практично: разтваряте таблетка за стерилизиране в съд със студена вода. Слагате вътре измитите шишета и биберони така, че водата да ги покрива. Затваряте съда с капак и ги оставяте да киснат поне 15 минути или според указанията на препарата.

Може да оставите шишетата и бибероните в съд за стерилизиране и да ги вадите според нуждите си. Така замърсяването след стерилизация максимално се ограничава. Изплаквайте шишетата с вода преди употреба.

Стерилизиране в микровълнова фурна

Това е най-бързият и лесен метод. Слагате всички елементи за стерилизиране, включително бибероните, в съд с малко вода и след няколко минути те са стерилни, благодарение на парата от врящата вода. Разбира се, също както шишетата и бибероните, трябва добре да измивате и помпата за кърма.

* * *
Из „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс
Издателство „Слънце“

Снимка: iStock

Коментирай