По време на сън нашето тяло възстановява всичките си системи. Ето защо е важно да няма излишни звуци и светлини, които да пречат на заспиването и протичането на съня. Всеки родител е изградил своя стратегия за приспиване на децата, но голяма част от тези трикове често повече пречат, отколкото да помагат.

Защо малките винаги трябва да спят на тъмно? Хормонът мелатонин, който отговаря за цикъла на съня и събуждането се синтезира, когато е тъмно. Ако децата ви често са неспокойни през нощта, помислете в каква среда спят. В следващите редове ще видите какво се случва в човешкото тяло по време на сън.

В 22:00 часа

Броят на белите кръвни клетки се удвоява. Телесната температура спада, а биологичният часовник сигнализира, че е време за сън.

В 23:00 часа

Тялото е по-спокойно, във всяка клетка настъпват възстановителни процеси.

В 24:00 часа

Съзнанието все повече и повече започва да се отдава на съня. Мозъкът продължава да работи, обработвайки и подреждайки получената информация през деня.

В 01:00 часа

Сънят е повърхностен, лек.

В 02:00 часа

Всички органи си почиват, но не и черният дроб, който пречиства организма от натрупаните токсини.

В 03:00 часа

Пълен физиологичен спад – кръвното налягане е спаднало, сърдечната честота и дишането са по-бавни.

В 04:00 часа

Мозъкът е снабден с минимално количество кръв и не е готов да се събуди, но слухът ни е изключително остър и можем да се събудим и от най-лекия шум.

В 05:00 часа

Бъбреците са в покой, мускулите са напълно отпуснати, обмяната на веществата е забавена, но принципно тялото е готово да се събуди.

В 06:00 часа

Тялото започва да се подготвя за събуждане. Надбъбречните жлези започват да отделят хормоните адреналин и норадреналин, което повишава кръвното налягане, сърцето започва да бие по-учестено. Тялото се подготвя за събуждане, но съзнанието ни спи.

Още по темата

В 07:00

Часът, в който имунната ни система е възстановена, готова да продължи да работи с пълна сила. Остава да си вземем душ и да продължим със закуската.

Какво трябва да знаете за пълноценния и здрав сън на малките?

Може би оставяте нощната лампа светната или телевизора включен. Но това са все фактори, които нарушават цикъла на сън. Споделяме графика, която ще ви покаже какво нарушава, но и какво стимулира добрия сън при децата.

С „Х“ са обозначени тези неща, които е добре да се избягват.

Снимка: brightside.me