Майчинство

Какво предизвиква следродилна депресия при бащите

Татковците също страдат от психологически неразположения след появата на бебето

19.09.2017г. / 11 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Следродилната депресия спохожда много майки по света веднага след раждането. Оказва се, че този вид разстройство може да сполети и татковците, въпреки че те реално не са раждали.

Това показва изследване, проведено в Университета в Южна Калифорния.

Следродилната депресия спохожда около 10% от американските татковци. Можем да предположим колко бащи у нас страдат от това следродилно разстройство предвид стандарта на живот.

Разпознайте таткото със следродилна депресия

Изследването констатира и коя е основната причина за появата на следродилна депресия при бащите. Тя, подобно на тази при майките, се дължи на хормоните. Промените в нивата на тестостерона играят важна роля в адаптационните процеси, в това дали таткото ще се привърже в първите месеци след раждането или ще се почувства претоварен.

Изследователите са разгледали случаите на 149 двойки. Резултатите са публикувани в списание „Хормони и поведение“. Те показват, че най-застрашени от следродилна депресия са татковците, чийто тестостерон е претърпял сериозен спад през последните месеци преди раждането, а и след него.

Следродилна депресия – що е то?

Колкото по-ниски са нивата на тестостерон, толкова по-тежка е депресията.

Изследването констатира още един любопитен резултат. Жените, чиито мъже са имали спад в тестостерона споделят, че те самите са прекарали щастлив следродилен период и не са изпадали в следродилна депресия.

Учените апелират да не се взимат добавки с тестостерон, за да се компенсира неговия недостиг, защото резултатите показват, че този подход прави бащите по-агресивни и враждебно настроени към половинките си.

Коментирай