Майчинство

Знаци, че детето ви е пристрастено към таблет и телефон

Проверете дали детето ви е развило зависимост към устройства с екран

15.02.2018г. / 15 02ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

В ерата на технологиите и всевъзможните технически устройства, не е изненадващо да видим как децата от съвсем ранна възраст, дори едва проходили, вече умело боравят с тях. Разбираема е тази тенденция, особено като имаме предвид, че самите ние, възрастните, трудно отделяме поглед от екраните на телефоните и таблетите си. Какво остава за малките деца, които още по-лесно се привличат от устройства заради опростената им навигация и множество увлекателни игри.

Макар да сме приели за нормална част от ежедневието децата да прекарват известно време пред екраните, трябва да се има предвид, че е възможно лесно да развият зависимост към тях. И това е много сериозна опасност за физическото и менталното им здраве. Много педиатри и изследователи се вълнуват от тази тенденция и правят проучвания как влияе подобна зависимост на подрастващите.

Възможно е да доведе до много тежки последици като затлъстяване, влошаване на зрението, социална изолация, дори агресивност. За да предприемете мерки, преди тези последствия да са станали реалност и във вашия случай, следете за симптомите на тази зависимост у децата. Ето кои са най-често срещаните:

  • Не проявява интерес към нищо, което не е свързано с технологии. Не желае да играе физически или настолни игри, да кара колело или да излиза навън да се забавлява с други деца. Не говори за нищо друго, освен за технологии, виртуални игри и приложения.
  • Не проявява интерес към други разговори на различни от тези теми и е трудно да го мотивирате да обсъдите други въпроси. Започва да говори по-оживено единствено, когато го разпитвате за игрите, с които се забавлява на телефона или таблета.
  • Разстройва се или се ядосва, когато не може да играе с устройството. Става агресивен, когато му кажете да спре да играе и че е време за обяд или вечеря например. Ако вашето дете е раздразнително или нервно, когато е отделено от електронно устройство, но се успокоява, щом застане пред екрана, това е сериозен симптом на зависимост. Мозъкът им има нужда от прилив на допамин, който се получава, когато се занимават с електронни устройства.

 >> 4 етапа за възпитание на децата според тибетците <<

  • По-често се аргументират и заемат защитна позиция за употребата на устройства. Когато вземете устройството на детето, нормално е то да протестира за кратко и да се опита да ви убеди да му го дадете отново. Но когато говорим за зависимост, тази реакция ще бъде много по-ожесточена, придружена дори с повишаване на тона, рев или заплахи.
  • Криене на устройства и послъгване за времето, прекарано пред екрана. Стигнете ли до етап, в който детето често укрива таблета или телефона, лъже ви за времето, което е прекарало в игри на устройството, положението е сериозно и трябва да вземете мерки да ограничите употребата.
  • Ако това е единственото занимание, което носи радост на детето и нищо друго не може да го развълнува, е явен знак, че е развило зависимост към устройствата.

 >> Реакции при опасност, на които родителите да научат децата <<

Коментирай