Майчинство

Защо целувките са важни за бебето?

Целувката свързва майката и детето емоционално

25.05.2018г. / 11 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Целуването на бебето е най-естественото нещо, което един родител прави. Знаете ли, че целувките могат да подобрят имунитета на малките? Не само това. Целувката свързва майката и детето емоционално.

В следващите редове ще видите още няколко добри причини да не спирате да показвате нежност към най-малките.

Целуването на вашето бебе може да повлияе на неговото IQ

Всеки родител е получавал „добър съвет“ от познат или по-възрастен родител да остави бебето си да плаче. Малките не бива да бъдат пренебрегвани, когато търсят внимание или плачат. Без да разсъждават върху тези свои разбирания, някои възрастни подкрепящи тезата, че бебето така става по-емоционално независимо и силно, всъщност нанасят вреда на децата, когато игнорират техния плач.

В изследване проведено от учени в Washington University School of Medicine в Сейнт Луис, мозъчни изображения разкриват, че любовта на майката влияе морфологично върху мозъка на бебето. Центърът за учене и памет на мозъка, който също е свързан със стресови реакции, се нарича хипокампус.

Най-добрият съвет за родителството от майка ми

Хипокампусът при децата, които са били отглеждани добре, е бил 10% по-голям от тези, които не са получавали достатъчно целувки и прегръдки. Детският мозък е много гъвкав и върху неговото оформяне голяма роля играе културната среда, в която се развива детето.

В книгата си „Защо любовта е важна“, Сю Герхард (британски психоаналитик) обяснява как показването на обичта към бебето спомага за неговия растеж. Авторката на книгата вярва, че:

Любовта към бебето и показването ѝ, чрез докосвания или реакция на сигналите на бебето, помага на неговия мозък да се развие. Малките се чувстват сигурни, но също така, мозъкът има възможността да се развива в различни аспекти.

Вашето бебе развива силен стрес отговор.

Помагате на бебето си да задържи повече информация в префронталната кора на мозъка. Тя отговаря за запазване на новата информация, за намиране на вече „складираната такава“, самият процес на обработка на информацията, фокусиране на вниманието върху външни явления, мисли, за гъвкавия начин на мислене, промяната в поведението в резултата на промяна на средата, участва в емоционалното поведение и други.

6 начина да успокоим плачещото бебе

Целувката помага на бебето да преживее положителните страни на любовта, изгражда повече невронни връзки в мозъка, като по този начин прави бебето по-умно.

Вашето бебе ще се научи да бъде емпатично

Изразяването на любов към вашето бебе чрез целуване, докосване или гушкане, му помага да изгради своята уникална личност.

Не само се насърчава физическото здраве, но и емоционалното.

Свързани статии

Повечето бебета, които са били захранвани с много любов, стават чувствителни към нуждите на другите, взаимодействат добре с други деца, изграждат успешни взаимоотношения и са по-успешни в академично отношение в сравнение с децата, чиито майки не са им давали и продължават да не им дават същите грижи.

Ползите от целувките се простират до зряла възраст и когато е време те да отгледат свои деца, ще следват до голяма степен модела на отношение на своите родители.

Коментирай
Свободно време