Популярната синоптичка Гери Малкоданска заяви подкрепата си за фондация „Нашите недоносени деца“ и призова хората, и най-вече бъдещите майки да са по-информирани. Целта на кампанията тази година е да се изградят в България повече отделения по неонатология, които да поемат грижите за недоносените деца. Освен това ще се организират и помещения, където родителите да могат да виждат децата си по време на болничния им престой.

„Всеки може да се включи в кампанията за недоносените бебета със SMS на номер 1777 с DMS BEBE„, каза Гери Малкоданска по време на участието си в сутрешния блок на Нова телевизия. В предаването тя разказа и за изключително тежкото раждане на първото ѝ дете – момченцето Лео. Телевизионната водеща ражда преждевременно, а бебето е отнесено веднага и тя дори не е успяла да го прегърне. Ето какво разказа Гери Малкоданска за тежкото раждане и какъв е нейният апел към бъдещите майки:

„Проблемите започнаха в петия месец. Тогава вече се знаеше, че ще има преждевременно раждане. Кога точно ще се случи, никой не може да ти каже. Аз бях подготвена родилка, която ще роди недоносено дете. Моят апел е към всички майки, които тепърва минават през това нещо – да правят често прегледи, да слушат лекарите, защото когато си подготвен за едно преждевременно раждане е много по-различно, отколкото когато отидеш и просто да родиш в 7-и или 8-и месец. Страхът го има постоянно. Той е с мен все още. Страхът е, че ти можеш да родиш детенце, което е под килограм, страхът е, че то може и да се справи, но не знаеш какви ще са последствията, страхът да родиш и в 7 месец – не знаеш в много дълъг период дали детето ти ще вижда, дали ще те чува, дали ще се развива нормално и дали няма да има някакви увреждания. Страхът е голям и най-щастливото нещо в живота ти – раждането, е съпътствано с най-големия ти ужас. Чувствата са много противоречиви. Аз нямах щастието да родя и да прегърна детето си. То беше взето на секундата. Най-големият страх беше, когато ме заведоха при него. Той след това беше месец в болница, аз имах право да го виждам веднъж на ден, за малко време“, сподели Гери Малкоданска.