Майчинство

Как да помогнете на бебето да спи в горещите нощи

Бебетата също могат да имат безсъние в жегите

07.07.2019г. / 05 58ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В горещите летни нощи е трудно да спим непробудно, защото жегата ни мъчи. Същото се отнася и за бебетата. Прегряването през нощта може да наруши съня им и да ги накара да плачат и да се въртят.

Какво можете да направите, за да облекчите съня на вашето бебе?

Начини да накарате бебето да се смее>>>

Използвайте летни чаршафи от естествени материи

За предпочитане е коприната, която не задържа влага, има свойството да охлажда на допир и спомага за контролиране на телесната температура.

Създайте лек вятър

Без да правите течение, което е опасно за здравето, създайте лек бриз, който да раздвижи и понижи температурата в помещението. Можете да отворите прозорец или врата в съседното помещение, така че към спалнята на бебето или вашата (ако спи при вас) да се охлади косвено.

Инвестирайте в щори

Щорите помагат спалното помещение да се изолира от пряката слънчева светлина през деня. По този начин стаята не се нагрява толкова през деня, а през нощта е с приятна температура.

Защо целувките са важни за бебето?>>>

Хладка баня

Опитайте да регулирате телесната температура на бебето, като го изкъпете с малко по-хладка вода от обикновено, стига навън температурите да са по-високи. Това ще даде сигнал на мозъка на бебето, че е време за сън и ще активира процесите на заспиване по-лесно. Тялото е създадено да заспива при по-ниски температури.

Следете температурата

Най-подходящата за сън температура е от порядъка на 20-22 градуса. Ако поддържате такава температура в спалнята ще ви е по-лесно да накарате бебето да спи. Ще можете да го завиете на спокойствие без да се притеснявате, че ще му е студено.

Как да тълкуваме плача на бебето>>>

Придържайте се към рутината за сън

Недейте да изменяте часа, в който слагате бебето да спи. Някои майки правят грешката да сложат бебето да спи по-късно, когато е по-хладно, за да заспи по-лесно. Най-малките бебета задължително трябва да имат строго определена рутина на сън, за да растат здрави. По-скоро подгответе предварително помещението за сън и го охладете.

Коментирай
Свободно време